Реклама / Ads
12| 6607 |23.11.2013 НОВИНИ

Синодът отложи избора на варненския владика

.
Светият синод отмени избора на епископите Борис и Игнатий за кандидати за Варненски владика.Докато членовете на синода заседаваха, протест на свещеници и миряни окупира синодалната палата в София.
 

Причината за недоволството на християните бе насроченият за утре избор за нов владика на Варненската епархия, който да заеме мястото на починалия през юли дядо Кирил.

Светият синод се събра в 18 ч, за да гласува дали утре изобщо да има избор между двамата, излъчени от епархийските избиратели в морската столица - Борис, игумен на Бачковския манастир, и епископ Игнатий от Сливенската епархия.

По този повод от Варна пред сградата на синода пристигнаха 2 автобуса със стотина протестиращи.

“Този избор е направен така, че епископ Игнатий да не бъде избран, защото той няма шансове. Така изборите са опорочени, защото Борис е сигурният човек, който ще бъде посочен от Светия синод за наследник на митрополит Кирил”. Това са думи на един от духовниците, пропътувал 500 километра, за да заяви несъгласието си с порочните и корупционни практики в църквата.

Към протестиращите духовници и миряни от Варна се присъединиха софиянци и хора от Асеновград, където се намира Бачковският манастир.

“Борис е мутра и търгаш. Той е срам за църквата и не знам как нарича себе си слуга на Бога. Няма духовни качества, за да запълни дупката в сърцата на варненци след трагичната кончина на дядо Кирил”, пали се поклонник от Асеновград. В града била организирана подписка, с която се настоява Борис да се оттегли и като игумен на Бачковския манастир.

Протестът на духовниците има за цел касиране на изборите за нов митрополит във Варна и отстраняване на недостойните за поста кандидати.

Инициативният комитет от Варна, който е за чистота в Българската православна църква, се превръща в мащабно движение за чисти избори и прекъсването на корупционните практики при изборите за духовни ръководители.

В петък духовници и миряни от инициативния комитет са провели среща с патриарх Неофит, научи “24 часа”. Те са го помолили да обърне внимание на събитията около избора на нов варненски владика.

 Синодът уважи исканията на протестиращите и касира избора на двамата епископи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6787 |12.11.2013 22-ма адвокати защитават "Килърите"; отложиха делото . 0| 6627 |07.10.2013 Справка отложи екстрадицията на Брендо . 7| 5402 |07.10.2013 Отложиха делото срещу Кокинов . 1| 5140 |04.10.2013 Отложиха делото срещу Галеви за декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads