Реклама / Ads
1| 8573 |16.11.2016 НОВИНИ

Скандал! МВР ще прави досиета като в ДС, вписват и татусите ни

.
Част от формуляра на превантивната карта
Огромен скандал зрее в МВР. Ведомството ще прави досиета като тези в Държавна сигурност, в които се събираше всякаква информация, включително и клеветническа. Това става с нова Инструкция за превантивната дейност, с която Фрог разполага. Ченгетата са категорични, че по този начин и те като прокуратурата ще си имат „Щпиц команда” за саморазправа с неудобните.
 

Според  проекта, който е даден на институциите за обсъждане  преди седмица, се създават правила за събиране на информация за всеки гражданин, за който има „достатъчно данни да се предположи”, че може да извърши нарушение или престъпление. Дори е създаден формуляр, който ще се попълва от ченгетата. Той много напомня на рапортите за оперативни срещи. Оперативните напомнят , че ако има „достатъчно данни” за едно лице, че извършва престъпления , то срещу него трябва светкавично да започне разследване, а не да попада в регистрите за превантивна дейност. Любопитното е, че МВР  ще събира информация, без да е указано как ще се съхранява или заличава. Не е ясно и кой за какво ще я използва и дали няма да се извади пред обществото в „подходящ момент”. В данните ще се записва начина на говор, походката и дори татусите.

 

Бивши служители на МВР  си спомниха, че такава практика е имало и в края на 70-те години на миналия век, когато е действала подобна  Инструкция за профилактичната дейност в  народната милиция. По-късно става ясно, че мишена на милиционерите ставали все хора, на които им имат зъб и искат да ги тормозят. Очаква  се същият сценарий да се разиграе и сега.

 

Любопитното е, че в проекта е заложено да се  създадат национални, регионални и местни комисии по превенция  във всички полицейските структури, които да подпомагат директорите и началниците по места. И това става в момента, когато ръководството на МВР  се кълне, че ще съкрати администрацията за сметка на униформения състав. В момента говорителите на полицията  в  областните гладове също са и служители по превенция . През последните години, обаче прокуратурата им затвори „устите ” и единственото, с което се занимават е да се включват в проекти по превенция . Ако и тази дейност им бъде отнета, то нуждата от говорители, които взимат средно по  2 бона заплата на месец, тотално ще отпадне.

 

Има и още друг парадокс. Според инструкцията трябва да се създадат аналитични звена. Масово в РПУ -та в страната от години няма анализатори, но местата за анализатори всекидневно се увеличават . С инструкцията , на хартия се оправдава идеята за съществуването на дирекция  „Анализ и политики” в МВР  и  която впоследствие трябва да отчита някаква дейност. Редовите ченгета с тъга коментира поредния абсурд, който се подготвя  изцяло от кабинетни плъхове без грам  оперативен стаж и опит опит, но който се възлага на оперативните звена за изпълнение . Ченгетата са категорични , че няма по-голяма превенция  от разкритото престъпление и осъдителната присъда.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3915 |16.11.2016 Парламентът гласува оставката на правителството . 0| 4185 |15.11.2016 Почти 50 % не искат правителство в този парламент . 1| 3600 |15.11.2016 Жива верига се изправи срещу строеж в „Младост” . 3| 4214 |13.11.2016 Корнелия Нинова: Ще върнем мандата за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads