Реклама / Ads
21| 10835 |18.06.2024 НОВИНИ

Скандал: Радев отказа среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане. А как чака Путин?

.
Държавният глава Румен Радев Източник: БГНЕС
Българският държавен глава Румен Радев сътвори скандал в Черна гора. Планираната среща между него и министър-председателя на Черна гора Милойко Спаич не се е състояла, предава в. „Виести“, като се позовава на черногорското правителство.
 

Срещата, която е трябвало да се проведе в сградата на черногорското правителство, се е забавила, в резултат на което делегацията, водена от президентан Радев, не е дочакала обяснение и е напуснала сградата след четири минути чакане.

 

Срещата е била насрочена за 17:00 ч. в понеделник в приемната зала на черногорското правителство, а министър-председателят Милойко Спаич е имал голямо желание да се срещне с президента Радев въпреки натоварения си график. Преди това черногорският премиер е имал среща с най-големия германски туроператор ТУИ, която е продължила три минути по-дълго от планираното и делегацията на президента на България Румен Радев е напуснала сградата след четири минути чакане, гласи позицията на черногорското правителство.





Черногорските власти са обяснили още, че срещата е трябвало да се състои в същата приемна зала, където се е състояла и срещата с германския туроператор ТУИ и че причината за забавянето е била, че пространството е трябвало да бъде подготвено за новата среща.

 

В. „Виести“ посочва, че президентът Радев е бил на посещение в Черна гора по покана на своя колега Яков Милатович.

 

Честно казано постъпката на Радев изглежда достойна като проява на национално самочувствие.

 

Дали обаче скандалът не е по-различен? Не е ли възможно Спаич нарочно да се е забавил и по този начин да покаже своето отношение към проруски настроеният Радев?

 

Милойко Спаич е лидер на прозападното движение "Европа сега" в Черна гора и твърдо отстоява позицията за спиране на войната срещу Украйна, когато Владимир Путин изтегли руските окупационни войски.

 

Преди време Висшият съд в Подгорица осъди руските граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов на 15 и 12 години затвор, след като ги призна за виновни за опита за държавен преврат в деня на парламентарните избори в Черна гора на 16 октомври 2016 г., имал за цел да се попречи на присъединяването на страната към НАТО.

Спаич представлява именно хората в Черна гора, които искат да се откъснат от руската орбита и да поемат твърди по европейски път, което напоследък не може да се каже за Радев.

 

На 6 юни в интервю за "Свободна Европа" политическият наблюдател Осман Октай шокира със сюжет, който му разказал лично Румен Радев. Президентът споделил, че бил поканен в Русия на среща с Путин, но в Москва бил унижен, когато слизайки на летището му обяснили, че Путин е в Сочи на почивка и "за да не му се разваля рахатът", Радев трябва да се види с него там. Колебаейки се какво да прави, решил все пак да пренебрегне личното си его и в името на България да отиде в Сочи. Там го посрещнал не президентът, а негови служители. Закарали го в резиденцията, където Путин го посрещнал излегнат на един диван. 

 

Защо тогава не е сработило чувството за достойнство на Румен Радев?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 3639 |18.06.2024 Радослав Бимбалов: Организираната простащина е по-организираната престъпност и това го крещя отдавна . 3| 14179 |18.06.2024 Проф. Гарабед Минасян: Само с по-висока инфлация в продължение на десетина години можем да влезем в еврозоната . 0| 2510 |18.06.2024 Мбапе с чувство за хумор след контузията: Някакви идеи за маски? . 1| 4117 |18.06.2024 Нидерландски медии: Унгария се отказа от съпротивата си Марк Рюте да оглави НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads