Реклама / Ads
94| 11637 |16.11.2012 НОВИНИ

Скандалът "Марковска"– гаф, прецедент или повод за извинение?

.
Разгорещен дебат по казуса "Марковска" се разяри в студиото на bTV. Беше ясно от самото начало, че кандидатурата на Марковска беше проблематична, коментира Янаки Стоилов, според Тодор Великов, Плевнелиев е омаскарил Марковска, от ДСБ прозряха коалиция между ГЕРБ, ДПС и крилото на Георги Първанов в БСП.
 

От самото начало беше ясно, че кандидатурата на Венета Марковска е проблематична, заяви Стоилов, като визира информацията от сигнала срещу нея преди разглеждането й в правната комисия на парламента. „Тази информация не е нововъзникнала”, посочи народният представител. „Въпросът е защо прокуратурата не е предоставила тази информация на Народното събрание, а сега я е дала на президента”.

Действието на президента е оправдано, тъй като действаше като резервно колело и последно препятствие, което да сложи пречка пред полагането на клетва. Ръководството на БСП обявиха, че не се ангажира с кандидатурата, каза Стоилов, въпреки че близо една четвърт от социалистите гласуваха в нейна подкрепа.

Според Тодор Великов, който стои зад кандидатурата на Венета Марковска, в момента сме в конституционна криза.

„Не познавам тази жена, но защитавам действията на Народното събрание. Марковска е избрана с повече гласове от Анастас Анастасов”, отбеляза независимият депутат Тодор Великов.

Според него оттеглянето на Плевнелиев клетвената церемония било прецедент. „Това е конституционен гаф,” смята народният представител, според който държавният глава е нарушил конституцията с него.

„Тази грешка може да се поправи само по един начин – президентът да извика Марковска, да се извини и да бъде назначена нова процедура,” каза Великов, който смята, че гафът е бил режисиран, защото досега конституционните съдии никога не са се заклевали по отделно.

“Росен Плевнелиев оклевети Марковска, бях шокиран от неговото поведение. Утре всеки един от четиримата, които трябва да присъстват на клетвата може да каже: на мен този кандидат не ми харесва и да блокира избора на съдебната власт”, изказа недоволството си Тодор Великов.

Според Веселин Методиев от ДСБ обаче сме свидетели на коалиция между ГЕРБ, ДПС и крилото на Георги Първанов в БСП. Кой носи отговорност за решенията в мнозинството, очевидно е, че това е Бойко Борисов. Венета Марковска не е издигната от ГЕРБ, защото те са знаели, че за нейната кандидатура има сигнали. Не може групата на ГЕРБ да действа така монолитно без санкцията на Бойко Борисов, убеден е Методиев.

Случаят с Венета Марковска не е казус, а синдром на управлението, коментира също Михаил Миков, депутат от БСП, в сутрешния блок на Нова телевизия.

Марковска беше кандидатура на ГЕРБ, има едно политическо пиарско включване на президента чрез разтуряне на седянката, като отказа да остане на клетвата. Изходът е този случай да бъде разровен до дъно. Покрай Марковска трябва да се види как действат инститцуиите в България - че управлението е еднолично на премиера. БСП има много ясна позиция – това е триседмична институционална криза, заяви Михаил Миков.

"Разбрахме, че има и втора оставка на Марковска като зам.-председател на ВАС, как така става по няколко пъти да си подаваш оставката", попита риторично Миков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 108| 7168 |10.11.2012 Иван Костов: Скандалът с Марковска е финална атака срещу ГЕРБ . 12| 7386 |29.10.2012 Не за 3, а за 6 млн. лв. бил скандалът в Столична община . 70| 5615 |27.08.2012 Станишев излезе най-накрая с позиция, СПИН скандалът е измислен . 34| 7772 |20.08.2012 Скандалът с Ботев и Левски пак се завихри в тв ефир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads