Реклама / Ads
Frognews #останивкъщи
6| 4617 |27.02.2015

Скандални злоупотреби с европари в дом за деца

.
Кметът Иван Лебанов е подписвал документите
Момиче и неговият брат близнак повече от месец живеят във финансирания с европари Център за настаняване от семеен тип във Велинград. Общо 15 деца с проблеми са настанени там. Две от тях са неподвижни, приковани денонощно в леглата си. В 90% от времето няма топла вода, стана ясно от репортаж на bTV.
Три служителки подават сигнал до агенцията за социално подпомагане за груби злоупотреби с евросредства. Платени са, например, 3500 лева за три пътувания от Велинград до Пазарджик. Разстоянието между двата града е 45 километра. Парите са платени на Общинската болница във Велинград. Сумата е за превоз на децата от града, в който живеят, до центъра за настаняване с линейката на болницата.
Бивша служителка обаче разказва, че във всички пъти, в които са докарвали деца, това се случвало с общинското бусче. По фактури са купени дърва за огрев от Пловдив на три пъти по-висока цена, отколкото ги продават във Велинград. Пак по отчети са платени 12 000 лева за дрехи на децата. По документи са купени 50 зимни якета, а децата са 14. За служебното облекло пък на деветима служители са похарчени над 4000 лв. Под всичко това стои подписът на кмета на Велинград - Иван Лебанов. Градоначалникът отрече да е одобрявал разхищения и за пръв път чува, че са платени 3500 лв. за пътувания.

Ръководител на проекта е Недялка Стефанова - директор на отдел Образование в общината. И тя не успя да обясни защо са плащани по 2 лв. за руло най-обикновена тоалетна хартия, например. Кметът увери, че виновниците ще си понесат отговорността. Недялка Стефанова твърди, че за всички дейности, осъществени от центъра, са издадени документи. Зад всяко дете в центъра стоят пари от Европа. Според служителките това е причината момиче и неговият брат да стоят там, въпреки че средата влошава иначе леката форма на умствена изостаналост. „Когато момиченцето ме вижда, започва да ме прегръща и да ме пита: Ние защо сме тук? Ние не сме луди. Вече започвам да си мисля, че на тези деца не се гледа на деца, на които трябва да помогнем, а като на ходещи касички”, казва служителка на центъра. Мария Маркова разказва и за друго дете, което се държи в център, въпреки препоръките й да бъде изведено оттам, защото е опасно за себе си, но най-вече за околните.

„Това дете всекидневно тормози, бие, гаси цигари в лицата на другите деца и нищо не се случва”, каза тя. Децата са под непрекъснатото наблюдение на специалисти и се следи всяка промяна в състоянието им, уверява Правда Игнатова от Центъра. В същото време повече от половин година служителките стоят без заплати. Служителките от Центъра смятат, че не получават заплатите си, защото отказват да участват в схемата и да отчисляват пари за ръководителя на проекта Недялка Стефанова. Кметът извика един одитор по телефона и нареди друг да се върне от отпуск, за да започнат незабавна проверка на Центъра за деца с проблеми.

На фона на разходите, които се правят в Центъра, повече от месец ръководителката на проекта Недялка Стефанова отказвала момиче и брат му да получават джобни пари за закуска в училище, защото европрограмите не предвиждали. Вече им дават, а след репортажа, ръководителката на проекта Недялка Стефанова излезе в болничен. Днес логопедът от Центъра Илияна Гешева разказа, че била подложена на ужасна сцена пред децата. Домакинката я нарекла крадла. "Получавам заплахи, че повече няма да получа работа по специалността, че, ако не напусна, ще бъда обвинена в насилие към децата. Чувствам се ужасно омърсена и използвана. Възползваха се от нашия труд и сега се чудят как да ни пресират, за да напуснем", каза Гешева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Бойко Пенков: Има злоупотреби с лекарства за онкоболни 2| 4001 |19.02.2015 . Скандални факти за ДПС: Идеолози се борели да сринат България 97| 18660 |31.12.2014 . Фандъкова залага на ясен график и европари 2| 3478 |04.12.2014 . Скандалният Цветан Гунев се върнал в БНБ! 3| 5223 |29.11.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ