Реклама / Ads
4| 2826 |19.04.2023 НОВИНИ

ЕК ни скастри за куп нерешени проблеми

.
Европейската комисия ни скастри заради куп нерешени проблеми. Институцията е изпратила общо шест обосновани становища и едно предупреждение в областите на морското планиране, сезонните работници от трети страни, разрешенията за пребиваване на хора от такива държави, пазара на ток, проверките по пътищата, управлението на жп инфраструктурата и на пристанищата, предават от Българското национално радио.
 

България не е единствената, която е попаднала под радара на Европейската комисия. Още девет страни са били предупредени заради това, че не са транспонирали в националните си законодателства директивата за сезонните работници, според която трябва да им бъдат осигурени справедливи и прозрачни правила за тяхното приемане, а също така да им се предоставят прилични условия за работа и пребиваване, равни права и достатъчна защита от експлоатация.

 

Обоснованите становища са заради липсата на организация на дейността в морските пространства така, че те да отговарят на редица екологични, икономически и социални цели. Още четири страни са получили подобни становища. 

 

От България се очаква освен това да въведе единните за Съюза разрешителни за пребиваване на граждани от трети страни, които да имат съответните защитни механизми.

 

По отношение на пазара на ток, България все още не е транспонирала изцяло директивата на ЕС, така че да създаде наистина интегриран, конкурентоспособен, ориентиран към потребителите, гъвкав, справедлив и прозрачен пазар.

 

България трябва да осъвремени и техническите изисквания за проверките по пътя, особено за тежкотоварните автомобили. 

 

По отношение на жп транспорта Еврокомисията настоява страната ни да направи промените, свързани с изграждането на Общата европейска железопътна мрежа, така че да се открие пазарът за транспортните услуги за пътниците и управлението на жп инфраструктурата.

 

По отношение на морския транспорт ЕК настоява България да оборудва пристанищата си така, че да може да поема отпадъците от пристигащите там кораби. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2783 |13.04.2023 Горан Благоев: Договорът, подписан през 2017 г. с РС Македония предизвиква част от проблемите . 6| 3016 |12.04.2023 Проф. Минчо Христов пред Фрог: На депутатите им липсва човешка съпричастност към проблемите на хората . 4| 2594 |12.04.2023 Нинова скастри Радев. Не чул БСП за бюджета и сега трябвало да слуша Борисов . 0| 2457 |10.04.2023 Възможни са проблеми с продажбата на е-винетки на 12 април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads