Реклама / Ads
3| 2198 |11.10.2024 НОВИНИ

Скритата ДНК на Колумб: Испански учени разкриват произхода на великия мореплавател

.
Христофор Колумб Източник: БГНЕС
На 12 октомври испански учени ще обявят важни детайли относно произхода на Христофор Колумб, използвайки иновационни техники за анализ на ДНК, за да разгадаят дългогодишната мистерия около живота и произхода на известния мореплавател, който открива Новия свят в края на XV век.
 

Проучването, ръководено от криминалиста Мигел Лоренте, изследва миниатюрни проби от останки, погребани в катедралата в Севиля, където дълго време се е смятало, че Колумб е намерил последния си покой. Въпреки традиционната теория, че е от Генуа, Италия, новите находки поставят под съмнение този произход, като се твърди, че той може да е бил евреин, грък, баск или португалец.

 

Лоренте е заявил, че сравнението на пробите с тези на известни роднини на Колумб е довело до убедителни резултати, които ще бъдат обявени в документален филм, озаглавен „ДНК на Колумб: истинският произход“. Филмът ще бъде излъчен по испанската обществена телевизия TVE на 12 октомври.

Наследството на Колумб е обвито в мистерии, включително мястото на погребението му. Той умира през 1506 г. в Испания, но искал да бъде погребан на остров Испаньола. През 1542 г. тленните му останки са пренесени там, след което по различни маршрути стигат до Севиля.

 

Лоренте подчерта, че значителният обем от данни е затруднил изследването, но крайният резултат е почти напълно достоверен. Той споменава и открития, направени през 1877 г., когато работници намират оловен ковчег в катедралата на Санто Доминго, за който се смята, че съдържа останките на Колумб. Лоренте отбелязва, че и двете теории за местоположението на гроба му може да са валидни, тъй като и двата намерени скелета не са пълни. Тази новина създава вълнение сред историци и изследователи, които отдавна се опитват да разберат истинския произход на един от най-значимите фигури в историята.

 

Христофор Колумб (1451–1506) е италиански мореплавател и откривател, най-известен с това, че през 1492 г. той води експедицията, която достига до Америките под флага на Испания. Макар че не е първият европеец, стъпил на земите на Новия свят (Викингите вероятно са били преди него), неговото пътешествие е ключово за началото на европейското завладяване и колонизация на континента.

 

Основната му мисия е била да намери нов морски път до Индия, като плавал на запад през Атлантическия океан. Вместо това, той достига до Бахамските острови, Куба и Хаити, откривайки земи, които по-късно ще се нарекат Нов свят. Колумб провежда четири големи експедиции до Америките и поставя основите за постоянното европейско присъствие в този регион. Неговите пътешествия променят хода на световната история, като отварят нови икономически и културни връзки между Европа и Америките.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2184 |11.10.2024 Владимир Кисьов: Пълен наивитет е да смятаме, че България ще влезе в Шенген преди изборите в Австрия . 22| 3671 |11.10.2024 Скръбни вести: Умря руският супер самолетът Су-57, ладата стана виц - панихида на МОЧА на 2 ноември . 1| 2192 |11.10.2024 Шокиращи данни: 293 312 сигнала за онлайн насилие над деца в България за 2024 г. . 1| 2160 |11.10.2024 Експерти предлагат: Да върнем таймерите на светофарите, ще има по-малко катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads