Реклама / Ads
7| 4638 |16.09.2021 НОВИНИ

Слави Василев: Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите

.
Слави Василев Източник: стопкадър, bTV
Румен Радев води не с една, а с три обиколки пред останалите. Това се дължи не само на успеха на служебния кабинет и на личната му отговорност за изсветляване на истината, която беше анонсирана в началото на кабинета „Янев 1“, но и на последователната позиция „антикорупция“ на Радев, която характеризира целия му мандат. Първите три години, ако минаха по-незабелязани за обществото и всички около ГЕРБ го наричаха „фигуранта“, те изведнъж се оказаха в ситуация, в която „фигурантът“ ги победи.
 

Това коментира пред dir.bg политологът Слави Василев.

 

„И затова казвам, че президентът води с три обиколки напред, защото когато той казваше „корупция, корупция, корупция“, в един момент просто обществото видя, че Радев седи много добре там, където е, а именно - като контрапункт на това управление, което водеше България през последните десет години“, добави той.

 

Според него съвсем естествено ДПС виждат президентът Радев като заплаха.

 

„Не смятам, че реалните причини за изказването на г-жа Нинова са намерение БСП да излъчва друг кандидат. Аз съм абсолютно сигурен, че БСП ще подкрепи Румен Радев, защото обратното би било абсолютно самоубийство за левицата. Рейтингът на президента е по-голям от рейтинга на БСП и Корнелия Нинова знае това много добре. Тя просто ревностно си пази авторитета на нейната партия и нейните структури и избиратели, което е абсолютно правилно. И понеже те сами почувстваха евентуално партията на Кирил Петков като някаква заплаха, защитните механизми на БСП се задействаха и г-жа Нинова обяви това, което цитирахте. Но реално, след като видяхме днес, че Петков не се включва в новия служебен кабинет, президентът Радев се разграничи от него и го остави той да чертае собственото си политическо бъдеще, това би трябвало да успокои БСП и г-жа Нинова. И там нещата да сработят между президента и социалистите“, каза още политологът.

 

Той коментира и новото служебно правителство: „Аз очаквах последователност от страна на президента, тъй като обществото очевидно одобрява дейността на служебния кабинет, нещо, което социологията верифицираше постоянно в последните два месеца. Тъй че е напълно логично и разумно и Стефан Янев да запази поста си като министър-председател и ръководител на този Министерски съвет и основната част от министрите да запазят техните прерогативи. Новината днес дойде от факта, че трима от министрите няма да присъстват в следващия състав на служебния кабинет и това означава, че Кирил Петков и Асен Василев се включват в политическия живот на страната - нещо, което аз лично приветствам и смятам, че е стъпка в правилната посока.

 

Според него на проекта на двамата министри е възможно да залепят щампата „президентската партия“. „Но действията на Петков и Василев са в огромната си част тяхно лично решение, а не тайна патерица на президента“, смята той.

 

„Новият политически проект определено е в тази част на политическия спектрум, която се ознаменува с промяна, с нови хора, нов начин на управление, скъсване с корупционните практики от миналото, нов морал и нова почтеност в политиката. Това деление на ляво и дясно не кореспондира с никаква истина. Това, което е важно за гражданите днес, е промяна или статукво. А Кирил Петков се позиционира съвсем ясно къде“, посочи той.

 

По думите му новият проект има потенциала да грабне и от партиите на протеста, и от партиите на статуквото. „При благоприятно стечение на обстоятелствата и благоприятна медийна кампания от страна на Кирил Петков и Асен Василев, те имат потенциал да грабнат и да възбудят и негласуващите, и младите, които традиционно са по-слабо политически ангажирани. Тоест, там има резерв отвсякъде. Всичко зависи от енергията на Петков и Василев“, убеден е политологът.

 

Василев не смята, че съществува реална опасност БСП да загуби част от привържениците си и те да отидат към Кирил Петков.

 

„Ако формацията на служебните министри измести „Има такъв народ“ и успее да стане първа политическа сила, това би било доста сериозен успех. Засега не бих могъл да формулирам такава хипотеза, защото е доста оптимистично, а и социология все още нямаме, която да ни покаже по какъв начин реално хората ги приемат. И докато не е излязла тази социология, аз оставам на същото мнение - смятам, че Кирил Петков и Асен Василев имат много голям потенциал, защото гладът за промяна, за обръщане на страницата на корумпирания модел на управление на Борисов, е все още на дневен ред и Петков има сериозен потенциал там. А що се отнася до Слави Трифонов и ИТН, аз смятам, че тяхното поведение в последните две Народни събрания в голяма степен разочарова част от неговите избиратели и такова е моето усещане. И там има сериозен потенциал за прилив на гласове от ИТН към Кирил Петков“, коментира още той.

 

Според него е възможно „Изправи се БГ! Ние идваме“ да изпадне под 4-процентната бариера, защото бъдещата партия на Петков и Василев би могла наистина да дръпне част от избирателите им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 39055 |16.09.2021 Бивш министър бълва змии и гущери срещу Радев: Двуличник! Първо предаде АБВ, а днес - БСП . 10| 6322 |16.09.2021 Проф. Маринов: Свободно решение на двама свободни човеци – Петков и Василев не са пратени от Радев да правят партия . 32| 13721 |16.09.2021 Митов размаха плакат на Петков и Василев: Избягаха от уж великите успехи . 8| 3237 |16.09.2021 Асен Василев: Два-три дни ще мислим с Петков как да се включим в политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads