Реклама / Ads
0| 2956 |31.03.2022 НОВИНИ

След бурни страсти в НС: На първо четене държавата поема здравните осигуровки на украинските бежанци

.
Източник: БГНЕС
След бурни страсти в Народното събрание, депутатите приеха на първо четене промени в закона за здравното осигуряване, с които се предвижда държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна.
 

Депутатите от „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“, БСП, и Демократична България гласуваха „за“, партия „Възраждане“ беше против, ДПС се въздържаха, а ГЕРБ гласува смесено.

 

Със закона се предвижда максималната сума за социалните промени да бъде 54 милиона лева. Предвижда се и европейски фонд, който ще помага със средства.

 

Партия „Възраждане“ определи мярката като дискриминационна спрямо българските граждани. „Видно от мотивите към закона той се отнася единствено и само за бежанците от войната в Украйна“, заяви Елена Гунчева.

 

Елин Димитров от „Продължаваме промяната“ посочи, че от 133 хиляди украинци влезли у нас, едва 19 000 са регистрирани за убежище: „Никъде в закона не е написано, че е само за Украйна, за всеки един търсещ убежище в България. Вижте автобуса с 20 деца без родители с телефонни номера, написани на раницата“.

 

Споровете бяха и за това откъде ще се вземат парите за социалната мярка. ГЕРБ упрекваха, че пари няма. „Няма да лъжем хората, че ще им помогнем. А трябва да кажем: Даваме ви 100 милиона, вземаме ги оттук и по този начин ще ви помогнем“, каза бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов.

 

„Усукваме този въпрос тука, това е непростимо, недостойно за българския парламент. Призовавам ви да гласуваме „за“, призова Георги Михайлов от БСП.

 

Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ каза: „Пари има и пари няма да бъдат взети от джоба на българските граждани“.

 

Очаква се Народното събрание да обсъди по-късно днес на първо четене и промените в Закона за здравето, с които се запазва правото на здравния министър да може да въвежда противоепидемични мерки и след края на извънредната епидемична обстановка, пояснява водещият вносител и председател на здравната парламентарна комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“:

 

„Тази възможност ни дава като общество да не влизаме отново в извънредни положения, да не затваряме бизнеси. Ще се дадат възможности на министъра на здравеопазването като представител на изпълнителната власт и на директорите на регионалните здравни инспекции по места, ако отново имаме данни, че имаме нова вълна, да се въвеждат регионални мерки при нужда“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2893 |31.03.2022 ООН създаде комисия за разследване на военни престъпления в Украйна . 0| 3171 |31.03.2022 Германия - готова да гарантира сигурността на Украйна след войната . 0| 3188 |31.03.2022 Мораториумът пада. Какво следва? . 0| 3039 |30.03.2022 СЗО: COVID-19 няма да е последната пандемия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads