Реклама / Ads
3| 2466 |06.08.2023 НОВИНИ

След двойното убийство в Лозен: Борислав Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София

.
След двойното убийство в Лозен: Сарафов поиска оставката на районния прокурор на София Източник: Нова тв
И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура. Причината е дело върху обвиняемия за двойното убийство в Лозен, за когото е установено, че миналата година също извършил убийство на момиче по време на полов акт, но делото се е водило за причиняване на смърт по непредпазливост.

Това предаде Нова тв.

 

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост", заяви Сарафов.

 

"Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици", изтъква и. ф. главен прокурор.

 

"Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено за причиняване на смърт по непредпазливост в Софийска районна прокуратура /СРП/", посочва още в мотивите си той.

 

"В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС", заяви още Сарафов.

 

Той призова административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

 

"Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността.

 

Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество", завършва позицията си Сарафов.

 

Районният прокурор на София Невена Зартова е кандидат за европейски делегиран прокурор. Тя е един от 17-те кандидати, които се борят за 7 свободни места в структурата на Лаура Кьовеши в София. Процедурата по подбор на нови делегирани европрокурори в България е висяща пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2446 |06.08.2023 Бившият катаджия Тенчо Тенев: Съмненията за чадър над заподозрения за двойното убийство трябва да се проверят . 0| 2358 |06.08.2023 След убийството в Цалапица: Хората искат спешни законодателни промени . 5| 4088 |05.08.2023 Убийството в Лозен: Пуснат с мярка “подписка” за друго тежко престъпление бил задържаният извършител /обновена/ . 0| 2453 |05.08.2023 Разследват инцидент с удавено в басейн дете от ЦНСТ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads