Реклама / Ads
0| 3855 |22.01.2019 НОВИНИ

След критиките на ЕК Цачева спира плащането за българско гражданство

.
МП предлага мерки за затягане на контрола по придобиване на българско гражданство. Проектът за промени на Закона за българското гражданство ще бъде обсъден на 30 януари т.г. от Съвета за развитие към Министерски съвет и ще бъде публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от МП.
 

Част от мерките предвидени в законопроекта предвиждат да отпадне възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции, съкращаване на сроковете и прецизиране на критериите за предоставяне на българско гражданство, въвеждането на изискване кандидатите за гражданство на основание на произход да владеят български език и да имат работа и доход в страната.

 

Промените в проектозакона, изработен от Министерството на правосъдието в изпълнение на Програмата на правителството 2017 г. – 2020 г. и решението му за намаляване на административната тежест върху гражданите включват:

осъществяване на качествен контрол върху отговорните за предоставяне на българско гражданство институции, с оглед спазването на законовите процедури и срокове;

 

премахване на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител;

 

опростяване на процедурите и подобряване на ефективността на процесите по даване на българско гражданство.

 

Предложението на работната група към Министерството на правосъдието за отпадане на възможността за получаване на българско гражданство на основание инвестиции е изготвено на базата на анализ по отношение на прилагането на чл. 12а и чл.14 а от Закона за българско гражданство в сила от 2013 г. Данните показват, че не е постигната целта за увеличаване на привлечените реални чуждестранни инвестиции и икономическо развитие. В резултат от това не е постигнато разкриване на нови работните места и икономически растеж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3762 |22.01.2019 Незабавно въвеждане на електронната здравна карта и разследване на ТЕЛК комисиите . 0| 4319 |21.01.2019 5-годишно дете почина след усложнение от грип . 3| 5222 |21.01.2019 Експерти пред Фрог: Ако „Автомагистрали“ правят АМ „Хемус“ сами, може и да стане след 50 г. . 2| 3845 |21.01.2019 Ексдепутатът от ГЕРБ Живко Мартинов e на разпит в Следствието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads