Реклама / Ads
6| 8694 |29.09.2022 ПОЛИТИКА

След Путин: 12 души са готови да управляват Русия

.
Източник: Politico
Катастрофалното военно приключение на Владимир Путин в Украйна повиши вероятността 22-годишното му управление да е към края си. Но дали ще си отиде сам, или ще трябва да бъде съборен?
 

Седем месеца след началото на агресивната война на руския президент, неговите войски претърпяха огромни загуби на хора и оборудване и са в стремглаво отстъпление в Източна Украйна. Заповедта на Путин миналата седмица за мобилизиране на стотици хиляди мъже се превърна в хаос, предизвиквайки укори дори от собствените му пропагандисти и политически съюзници.


69-годишният автократ се издигна на власт през 2000 г., наследявайки болния Борис Елцин, след като подкрепи втората война на Русия в Чечня. Шансовете той да напусне в скоро време са все още малки, но е ясно, че ескалиращите последици от военния му хазарт вече разхлабват подобната му на менгеме хватка върху властта.


Ето няколко сценария, при които Путин може да приключи и претендентите да го заменят, представени от брюкселското издание "Politico"

 


.

Операция “Наследник”

 

Путин положи изключителни усилия, за да отстрани съперниците си и да пренапише конституцията, за да запази властта си. Шансът той доброволно да отстъпи място на нов лидер е малък, но вече не е за пренебрегване. 


Супер шпионинът Николай Патрушев

 

Ако Путин приеме, че позицията му е станала несъстоятелна, наблюдателите на Кремъл виждат именно него като най-вероятен наследник. Бившият ръководител на шпионската агенция на ФСБ, сега секретар на Съвета за сигурност на Русия, има предимството да споделя мироглед с Путин – такъв, който е пронизан с враждебност към Запада като цяло и към Съединените американски щати в частност.


Ако не друго, възгледите на Патрушев са по-крайни: На заседание на Съвета за сигурност дни преди Путин да нареди войски в Украйна през февруари, Патрушев обвини Вашингтон, че преследва скрита цел да доведе до "разпадането на Руската федерация“. Това е подната реторика - преди години Патрушев обвини бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, че е казала, че Сибир и Далечният изток не трябва да принадлежат на Русия. Това твърдение не е имало фактическа основа, което води до спекулации, че произхожда от строго секретен проект, при който московски шпиони са наели четеци на мисли, за да проникнат в мислите на западните лидери.


Тъй като Путин прекарва по-голямата част от времето си в Кремъл, Патрушев пое по-активна роля, като наскоро посети Китай на фона на нарастващата загриженост относно войната. Възрастта обаче не е на страната на Патрушев: на 71 години той е с две години по-възрастен от Путин и ако стане президент, вероятно ще бъде само преходна фигура.

 

Лакеят Дмитрий Медведев

 

Ако има някой, на когото Путин може да се довери, това е Дмитрий Медведев. Руският лидер подари президентския пост на бившата си дясна ръка от Санкт Петербург през 2008 г. Смяната позволи на Путин да запази властта в свои ръце, като същевременно спазва конституционните ограничения на мандата които тогава се прилагат. Медведев надлежно поддържаше топло президентското място, докато получаваше положителна оценка като управленец и обикаляйки Силиконовата долина. Когато четиригодишният му мандат изтече, Медведев кротко даде път на Путин да се върне в Кремъл.


Медведев продължи да служи още осем години като министър-председател, преди през 2020 г. да стане заместник-председател на Съвета за сигурност - отново пряко подчинен на Путин. На 57 Медведев все още е достатъчно млад, за да управлява Русия отново, но собствената му съдба е неразривно свързана с тази на Путин.

Бодигардът - Алексей Дюмин


Според собствените му разкази Алексей Дюмин веднъж спасил Путин от нощна атака на кафява мечка, изпразвайки пълнителя на служебния си пистолет в краката на звяра. Безстрашно лоялен, но все пак хуманен - какви по-добри квалификации да наследиш Путин, като същевременно гарантираш, че по-възрастният държавник може да се радва на удобна пенсия и да избегне съд в Хага за военни престъпления? 


Най-известният ветеран от Федералната служба за охрана Дюмин също вкуси успеха на бойното поле като командир на специалните части в операцията през 2014 г. за анексиране на Кримския полуостров. Две години по-късно Путин го назначава за губернатор на Тулска област. Според някои сведения Дюмин е фаворит на Путин, но неговият предпочитан статус би го направил уязвим, ако в Кремъл избухне борба за власт. 

 

Принцът — Дмитрий Патрушев


Съюзниците на Путин в Кремъл не стават по-млади, но това не означава, че режимът няма да се стреми да се увековечи. Именно Николай Патрушев, след като беше назначен да управлява ФСБ през 2000 г., нарече руския шпионски елит "новото благородство“. Едно поколение по-късно синът му Дмитрий Патрушев се очертава като княз и надежден потенциален наследник. 44-годишният беше назначен за министър на земеделието през 2018 г., след като по-рано завърши академията на ФСБ и оглави държавната Руска земеделска банка.


Колкото и далечна да е перспективата, един принц-президент може да облекчи страховете в целия свят, че Русия, изправена пред поражение в Украйна, ще започне самоубийствена ядрена ескалация. Наследственият владетел по дефиниция би имал по-силен инстинкт за оцеляване от луд диктатор, скрит в подземен бункер.

Заговор в Кремъл - Путин е свален, убит или недееспособен


Въпреки всички приказки за управлявано наследяване, историята показва, че обитателите на Кремъл са склонни да напуснат само с краката напред. Владимир Ленин и Йосиф Сталин починаха от естествена смърт, както и Леонид Брежнев и - накратко - двамата му непосредствени наследници. Последният действащ държавен глава, който е бил убит, е цар Александър II през 1881 г.


Има обаче прецеденти за лидери, които бяха принудени да напуснат поста - Никита Хрушчов през 1964 г. и Михаил Горбачов, чието падане през 1991 г. свали окончателната завеса над Съветския съюз.


Борбата за наследство се е водила сред вътрешни хора в Кремъл.

 

.

Тройката 


Може би най-близкият исторически паралел на автократичния Путин е този на Сталин, чиято смърт през 1953 г. предизвика борба за власт, в която краткотрайна "тройка“ завърши с екзекуцията на един от нейните членове - мразеният бивш шеф на тайната полиция Лаврентий Берия. Хрушчов отстранява премиера Георгий Маленков през 1955 г., излизайки неоспорим като лидер както на Комунистическата партия, така и на правителството. Година по-късно той изнася тайна реч, в която осъжда култа към личността около Сталин, с което започва размразяване след години на терор.


Изкушаващо е да се заключи, че ако Путин бъде свален, недееспособен или убит и заменен от колективно ръководство, неговата смърт може да доведе до деескалация на прокси войната на Русия със Запада. 


Спекулирането за това кой може да заговорничи за свалянето на Путин е глупаво начинание, но ако историята е нещо, което трябва да се вземе предвид, представителите на "силовите министерства“ в Съвета за сигурност биха били в микса, колкото и лоялни към Путин да изглеждат сега. 


Внимавайте за Патрушев-старши, шефа на ФСБ Александър Бортников, министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев и министъра на отбраната Сергей Шойгу.


Премиерът - Михаил Мишустин

 

Член 92, параграф 3 от руската конституция гласи, че във всички случаи, когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, „те се изпълняват временно“ от министър-председателя. Това поставя Михаил Мишустин в изгодна позиция да поеме длъжността действащ държавен глава, ако Путин се разболее сериозно или бъде убит. 56-годишният Мишустин беше главният събирач на данъци в Русия, преди да бъде назначен за министър-председател през 2020 г., когато Путин прокара онези конституционни промени, които на практика му отвориха пътя да стане доживотен президент.


Плешивият, едър Мишустин служи като лоялен кризисен мениджър, работещ за минимизиране на икономическите последици от западните санкции. Но има потенциален обрат: Ако Путин е недееспособен, конституцията не му позволява изрично да организира завръщане, ако се възстанови.


Московчанинът - Сергей Собянин


Типичният вътрешен човек, кметът на Москва Сергей Собянин може да се появи като претендент за наследник на Путин, ако протестите в столицата ескалират до точката, в която репресиите вече не са жизнеспособни и е необходима конструктивна ангажираност за завършване на организирания преход. 


Това в никакъв случай не е основен сценарий: протестите срещу заповедта за мобилизация на Путин далеч не достигат мащаба на движението Евромайдан в Киев, което принуди украинския президент Виктор Янукович да се оттегли от власт в началото на 2014 г.


По време на 12-годишния си мандат Собянин се доказа като невзрачно компетентен машинен политик. Той свърши прилична работа, за да направи метрополиса по-пригоден за живеене, докато голяма част от този напредък не беше отменен от войната и санкциите.


.

Цветна революция в Русия -

руснаците се вдигат срещу Путин

 

Патологичната решимост на Путин да заличи Украйна от картата произтича от страха му, че тя може да изнесе „цветна“ революция на народната власт в Русия. Украинците не веднъж, а два пъти отстраниха своите лидери чрез мирен протест. Може ли да се случи? 


Затворникът - Алексей Навални


Борецът с корупцията Алексей Навални ще бъде главният кандидат да ръководи руска цветна революция, след като помогна за организирането на протести срещу връщането на Путин на президентския пост преди десетилетие. Тези демонстрации – най-големите в постсъветска Русия – в крайна сметка се провалиха. Но Навални настоя, насочвайки усилията си към разкриване на корупцията. Държавата отмъсти, като отрови Навални с нервнопаралитичен агент и го затвори по изфабрикувани обвинения в измама.


Навални продължава да се противопоставя на войната зад решетките. Но шансовете му да последва Нелсън Мандела от затворническата килия до президентството са малки. Наблюдателите могат да си представят сценарий, при който Путин е свален и следващият лидер на Русия, в жест на помирение към Запада, освобождава политически затворници като Навални, журналиста Владимир Кара-Мурза или видеоблогъра Иля Яшин. Но това би било само първата стъпка по дълъг и криволичещ път към властта в страна, която все още не е провела свободни или честни избори.


Изгнаникът - Михаил Ходорковски


Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски е друг критик на режима, който се изправи срещу Путин и загуби, като в крайна сметка беше лишен от своята петролна империя "Юкос", хвърлен в затвора за 10 години и накрая отиде в изгнание. Неговата фондация "Отворена Русия", забранена от Кремъл, продължава да води кампания за реформи, но самият Ходорковски не показва явна амбиция да организира триумфално завръщане и да играе лидерска роля в Русия след Путин.


59-годишният Ходорковски силно подкрепя съпротивата на Украйна срещу Русия, като наскоро призова Запада да достави повече оръжия. И все пак историята му на безмилостен бизнесмен не е забравена от по-възрастните руснаци, които все още таят горчиви спомени от хаотичните години на Елцин, когато олигархическа маса атрупа огромни активи чрез корупционни приватизации, които лишиха нацията от нейното съветско индустриално наследство.

.

Време за проблеми - Путин е свален военно


Докато съвременна Русия няма история на успешни военни преврати, би било грешка да се изключи възможността Путин да бъде свален чрез въоръжено въстание. Ето някои ключови играчи, за които трябва да внимавате, ако следващият владетел на Русия бъде избран с оръжие.

 

Касапинът — Михаил Мизинцев


Министърът на отбраната Сергей Шойгу и Валери Герасимов, началникът на генералния щаб, имаха ужасни войни, което на практика ги изключи като надеждни лидери на какъвто и да е ход от страна на военния естаблишмънт.


Но има един генерал, който процъфтява, след като си спечели репутацията на шокираща бруталност: Михаил Мизинцев, "касапинът от Мариупол“. 


Мизинцев ръководи опустошителната обсада, при която повече от 20 000 цивилни загинаха преди пристанищният град да падне през май. Той току-що бе повишен в заместник-министър на отбраната, отговарящ за логистиката, докато Русия се стремеше да обърне хода на последната офанзива на Украйна и да сложи край на мобилизационния хаос. Мизинцев може и да не е пряк претендент за властта, но ще бъде лице за наблюдение през следващите дни и седмици.


Военачалникът — Рамзан Кадиров


Силният чеченски лидер Рамзан Кадиров, който нарича себе си "пехотинецът на Путин" е един от най-известните поддръжници на войната на Русия в Украйна. Той характеризира конфликта като гангстерска разправа между неговата лична армия от "кадировци“ и украинските врагове, които той нарече неонацистки "дяволи“. Неговите войски обаче се представиха по-добре като воини в TikTok, отколкото на фронта.


Кадиров е брилянтен, макар и груб пропагандатор на режима - каналът му в Telegram има повече от 2,6 милиона последователи. И все пак всеки опит да се използва слабостта на Путин за подпомагане на собствената му политическа кауза би го изложил на личен риск.


Наемникът — Евгений Пригожин


Ако някой изглежда като главнокомандващ на Русия в момента, това е Евгений Пригожин - бизнес олигарх, известен като "главния готвач“ на Путин, който ръководи тайната наемна армия на "Вагнер".


Пригожин беше заснет този месец да изнася реч за вербуване в двора на затвора, обещавайки на осъдените свободата им, ако се бият за Русия в Украйна шест месеца и оцелеят. Други видеоклипове го показват как пристига с хеликоптер за нощна среща с помощници и присъства на погребението на един от неговите бойци. „Вагнеристите ми казват, че биха гласували за него вместо Путин по всяко време, и ми се струва, че той мирише на кръв“, туитира Христо Грозев от разследващия уебсайт Bellingcat.


Това обаче би изисквало зашеметяващ обрат на бойното поле - при което голяма част от територията, претендирана от Русия от 2014 г. насам, е загубена и орди от недоволни войници се завърнат у дома, за да бродят по улиците. Нужен е абсолютен и катастрофален колапс на държават, за да може Пригожин да получи шанс.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4963 |19.08.2022 Кирил Петков: Ако е оптимално да не съм премиер, бих се отдръпнал. Следващият път ще подобрим нещата . 0| 7167 |06.08.2022 Путин ли свали Марио Драги и коя е Джорджа Мелони - почитателка на Мусолини и следващ лидер на Италия . 0| 11406 |18.07.2022 Леонид Волков, дясна ръка на Навални: Следващата /и последна/ битка на Путин - ”изгорена земя” ”пушечно месо”, ”лош мир”, ахилесовата пета на Украйна” . 0| 7588 |07.07.2022 Брюкселска социология: ИТН на ръба в следващо НС, осем партии и пореден ялов парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads