Реклама / Ads
4| 2150 |29.08.2024 НОВИНИ

След рекламата с Диона: От "Ние, потребителите" искат закон за инфлуенсърите

.
Източник: личен архив
Закон за регулиране дейността на т. нар. „инфлуенсъри“ ефективно би намалил случаите на промотиране от страна на влиятелни личности на продукти и модели на поведение, които могат да се окажат вредни за здравето, живота и психичното развитие на подрастващите и на други уязвими групи потребители.
 

Това мнение изразиха от онлайн платформата „Ние, потребителите“ в писмо до медиите по повод разпространяваната в социалните мрежи скандална реклама на енергиен продукт с участието на популярно лице.

 

Този закон следва да регламентира всички аспекти на дейността на влиятелните личности, особено в социалните мрежи. На първо място – гарантиране качеството и безопасността на промотираните от тях продукти. След това – верността на отправяните послания и непрестъпването на законите. И не на последно място – предвиждането на санкции при нарушения – на инфлуенсърите, на агентите им, както и на наемащите ги рекламни компании, на които да се вменят задължения да проверяват лицата, които ангажират за инфлуенсъри при техни кампании и др.





До приемането на такъв закон всеки отделен случай трябва да бъде разглеждан през призмата на транспонираната в Закона за защита на потребителите в България директива за нелоялните търговски практики. При доказване на такова нарушение, виновните лица ще могат да бъдат наказвани много по-сериозно – със санкции до 70 000 лв. и забрана за повторно прилагане на порочната практика.

 

От „Ние, потребителите“ напомнят, че във Франция има действащ Закон за инфлуенсърите, който държи сметка на всички „замесени“ при изготвянето и разпространението на реклама, за която се счита, че е извън правилата – от рекламните агенции, през инфлуенсърите и техните агенти до социалните платформи. Наказанията за неспазване на разпоредбите могат да достигнат до две години затвор и глоба от 300 000 евро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2196 |29.08.2024 Основателят на „Телеграм“ Павел Дуров е пуснат под гаранция . 2| 2151 |29.08.2024 Вдигат туристическия данък в София . 5| 5702 |29.08.2024 Проф. Минасян: Минималната заплата в България - 60% от тази в Румъния, Литва, Латвия, Естония . 0| 2185 |29.08.2024 Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads