Реклама / Ads
25| 4852 |21.06.2020 НОВИНИ

След седмица четат присъди за Дянков, Трайков и Прокопиев по делото за EVN

.
Източник: БГНЕС
След седмица ще са ясни присъдите по делото за приватизацията на 33% в електроразпределителното дружество „EVN“. Това обяви съдията от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова след рекордното 14-часово съдебно заседание, което приключи късно снощи.
 

Шестима са подсъдимите за продажбата на акциите преди девет години. Сред тях са министрите в първото правителство на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и издателят на "Дневник" и "Капитал" бизнесменът Иво Прокопиев.

 

Специализираната прокуратура поиска затвор от 3 до 10 г. за бизнесмена Иво Прокопиев, бившия финансов министър Симеон Дянков и бившия енергиен министър и настоящ кмет на район „Средец“ Трайчо Трайков, заради сагата с приватизацяита на EVN. Освен затвор, искането е и за глоби на първите двама от по 5000 лв., а за Трайков - граждански иск от 21 млн. лв.

 

Без да конкретизира колко, прокуратурата поиска за всички подсъдими и да бъдат задържани под стража, за да не се укрият от правосъдието.

 

Денят започна с обяснения на част от подсъдимите - Иво Прокопиев и Трайчо Трайков бяха в съдебната зала в спецсъда, а Симеон Дянков - по Скайп от САЩ, които отрекоха да са извършили престъпление. До обясненията се стигна след като съдия Вилислава Ангелова заличи трима свидетели на защитата и обяви края на съдебното следствие. Това стана въпреки, че страните по делото бяха договорили и следващата дата за заседание на 20 юли въпреки настояването им за разпит на заличените свидетели, информира БНР.

 

Последва 6-часова пледоария на двамата наблюдаващи прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, на финала, на която се стигна до искане за затвор и арест за шестимата подсъдими, без спецобвинителите да конкретизират колко точно години лишаване от свобода искат за всеки един от тях. Те поискаха, освен наказание в средата на предвиденото в Наказателния кодекс, на подсъдимите да бъдат наложени глоби в различен размер, а бившият енергиен министър Трайчо Трайков да възстанови загубата за бюджета от неизгодно продадените на борсата акции от миноритарния пакет на държавата в електроразпределителното дружество „EVN“, като според държавното обвинение става дума за 21 милион лева.

 

Единственият, който коментира искането на прокуратурата и очакванията си към съда беше Иво Прокопиев.

 

Видяхте колко абсурдни и нелепи са всички обвинения - изобщо без липсата на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което очакваме оттук-нататък, е силна защита и справедлива съдебна присъда, коментира той

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5412 |20.06.2020 Ивайло Дичев: Добре е да се категоризират университетите на изследователски и преподавателски . 1| 4224 |20.06.2020 Очакват ни следобедни валежи през уикенда . 10| 7006 |19.06.2020 След 19 дни Славея Стоянова - освободена от поста зам.-министър на МОСВ . 0| 4917 |19.06.2020 След протест на майките от ”Системата ни убива” - удължават валидността на ТЕЛК решенията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads