Реклама / Ads
15| 4200 |11.10.2023 НОВИНИ

След срещата при президента: Няма пряка опасност за националната сигурност на страната /видео/

.
В президенството
В резултат от докладите на службите към момента няма пряка опасност за националната сигурност на страната, каза президентът Румен Радев след консултативната среща в президентството.
 

Той подчерта, че остава в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска.

 

"В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства", добави той.

 

Ескалацията на въоръжения сблъсък между „Хизбула” и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни, с потенциално проникване на членове на терористични организации. Анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти в поразяването на обекти от критичната инфраструктура, жива сила. Новите предизивикателства изискват задълбочен анализ на наличните спосбности на нашите структури за защита на националната сигурност”, посочи още Радев.


Президентът уточни, че след тази среща има общо разбиране, че наред с големите проекти за модернизация трябва "да се насочим и към нискобюджетни проекти, които да ни дават превъзходство". Тревожният проблем, който изисква неотложни решения, е да се пресече отлива на кадри, смята още той.


По думите му е необходимо да се извърши внимателен преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността и на Въоръжените сили, Министерството на вътрешни работи, и на службите. "На високостратегическо ниво, като стратегически документи, тактики, техники и процедури, планове за модернизация, а също така е много важно, това, което дискутирахме в по-големи детайли - възможностите, нормативните, за ускоряването на процеса за придобиване и разработване на необходимите отбранителни продукти”, каза още Радев.


Важно е също така да отбележим, че тези процеси в настоящата ситуация изискват една ускорена процедура, така че да можем да бъдем адекватни на заплахите, които се развиват с наистина голяма скорост. Изненадата, бих казал дори и шокът, от първите часове на бруталната агресия на „Хизбулла” срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването, използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация, за нейната обработка и защита остава приоритет. Технологичното обновяване на службите за сигурност няма алтернатива. Противодействието на засилен емигрантски натиск, който увличава и риска за проникване на терористични елементи на нашата територия, изисква надежна защита на българската граница, категоричен бе държавният глава.


Той поздрави правителството за бързата реакция при евакуирането на български граждани от Израел. И добави, че завършването на тази операция остава приоритетна задача.


Отзовахме се на тази среща, защото когато има важни неща, институциите трябва да действат заедно. В дискусията днес се очерта, че по отношение на належащите проблеми, правителството е свършило голяма част от задачите и това е резултат от активни усилия. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след края на Консултативната среща, инициирана от президента Радев.


"Кризите не започнаха от това, което се случва в Израел днес. Те продължават от година и половина. Всички заплахи изискваха общи усилия", допълни премиерът. Денков каза още, че ще използват максимално експертизата в президентството, основно по отношение на отбраната.


Той определи разговора днес като конструктивен, а в него за в бъдеще трябва да се включат и партиите, които подкрепят правителството. "Аз ще направя всичко възможно започналият разговор тук да продължи и в НС", увери той.


"На разговорите се очерта още, че има отложени проблеми от 10-15 г., които изискват решение. Това което се разбрахме е, че ще продължим напред не само да дефинираме проблемите, а и да търсим заедно решения. Каквото и да правим основната тежест ще легне върху правителството и ще разчитаме на подкрепа от партиите в НС", подчерта акад. Денков.


"Причината за срещата е ясното осъзнаване, че трябва да работим заедно, за да направим по-малко рискова и по-безопасна", каза още той.

 

 

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3819 |11.10.2023 Адв. Емил Георгиев, “Правосъдие за всеки”: Парламентът трябва да контролира служебните правителства . 4| 3720 |11.10.2023 Белгия ще изпрати изтребители Ф-16 на Украйна, считано от 2025 г., увери премиерът на страната . 6| 3768 |11.10.2023 Кабинетът спира строежа на АЕЦ "Белене" . 4| 3736 |11.10.2023 Страхотно! Григор Димитров срази световния №2 Алкарас в Шанхай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads