Реклама / Ads
0| 3172 |30.05.2022 НОВИНИ

След тристранката: Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки на кабинета

.
Източник: БГНЕС
Бизнесът и синдикатите отхвърлиха част от антикризисните мерки по време на днешния съвет за тристранно сътрудничество. Правителството предложи намаляване ДДС на парно, ток и природен газ за бита, въвеждане на нулева ставка за хляба, увеличаване на пенсиите и подпомагане бизнеса.

И бизнесът, и синдикатите са категорични, че намаляването на ДДС на хляба няма да доведе по понижаване на цената му. От бизнеса разкритикуваха мерките като недостатъчно целенасочени, заради което, според работодателите, те няма да постигнат крайните цели - подпомагане на бизнеса в трудната ситуация.

 

„Смятаме, че има два проблема - единият е високата инфлация, която в страната ни е близо два пъти по-висока от средоевропейската. Освен това некомпенсирането на предприятията ги прави недостатъчно конкурентноспособни и това е вторият проблем, който също не е адресиран“, изтъкна Васил Велев, председател на АИКБ, цитиран от БНТ.

 

Според синдикатите антикризисният пакет може да по-голям и да възлиза на 3 млрд. лв., вместо предвидените 2 млрд. лв.

 

„То това не са аникризисни мерки, това са някакви намерения. Те ще почнат да приличат на някакви антикризисни мерки, когато започнат да приличат на законови текстове. Това не го казвам по принцип, защото знаем, че дяволът е в детайлите и че сегашните намерения може утре, когато бъдат превъплътени в нормативни актове, да започнат да изглеждат по съвсем друг начин“, коментира шефът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

 

И синдикати, и работодатели подкрепят въвеждането на по-висок таван за регистрация по ДДС и облекченията за семейства с малки деца.

 

„Като цяло се радваме, че голяма част от мерките бяха подкрепени от синдикатите и работодателите. Беше обсъдено и предложението за индексация на пенсиите, което да влезе в сила от 1 юли, съответно и от 1 октомври. Основният пакет мерки, както знаете, са насочени към източниците на инфлация, които са по линия на вносните горива - газ и петрол, както и по линия на хранителните продукти, където инфлацията идва директно от цената на зърното на международните пазари, която от януари досега се вдигна 3 пъти, както и по линия на торове и фуражи“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

 

Най-голям спор предизвика размерът на максималната пенсия, за която е предвидено да бъде увеличена на два етапа - от юли на 2000 лв. и от октомври - на 3400 лв. И бизнес, и синдикати смятат, че това не може да бъде въведено по този начин, заради запазването на нивото на максималния осигурителен праг.

 

„Ако бяхме приложили първоначалния вариант, както беше решено - по-скоро един от вариантите - 21,6% на всички пенсии, щеше да задълбочи разликите между по-старите пенсии още повече между по-малките и по-големите. От 1 октомври ще има ново модифицирано осъвременяване на пенсиите, то е ново преизчисление на пенсиите, което да доведе до сближаване на по-старо отпуснатите пенсии във времето с по-ново отпуснатите“, аргументира се социалният министър Георги Гьоков.

 

Под въпрос остава и дали хората, които се пенсионират след първи юли, ще получат към пенсиите си 60 лв. добавка, която влиза в пенсиите на всички останали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2658 |30.05.2022 Тристранката бистри антикризисните мерки. Бизнесът ги критикува . 0| 2911 |30.05.2022 Михаил Романов - следващият руски войник, който Украйна изправя пред съд за военни престъпления . 0| 3295 |30.05.2022 Иван Демерджиев: Някои политици искат в аванс да си осигурят комфорта след първия списък „Магнитски“ . 0| 2962 |30.05.2022 Смилов: ИТН е звеното, което трябва да се следи най-внимателно в четворната коалиция
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads