Реклама / Ads
0| 3927 |13.11.2019 НОВИНИ

Джихадисти стрелят с ракети срещу Израел, Николай Младенов посредничи

.
Вчера палестинската екстремистка групировка ”Ислямски джихад” обяви, че е готова за война срещу Израел Източник: БГНЕС
Нараства напрежението между Израел и Газа ден след убийството на екстремистки лидер от Израелската армия. Израел отговаря с удари по командири на групировката ”Ислямски джихад”, а междувременно в еврейската държава са затворени множество училища.
 

Това е вторият ден на насилие след убийството на лидера на организацията "Ислямски джихад" Баха Абу ал Ата. Подкрепяната от Иран групировка с централа в Дамаск е съперник на "Хамас", която завзе Газа преди повече от десет години.

 

Регионални медии отбелязват, че засега "Хамас" стои далеч от конфликта. Снощи специалният пратеник на ООН за решаване на конфликта и бивш български външен министър Николай Младенов спешно замина за Кайро в търсене на решение, предаде "Дневник".

 

Стотици ракети са били изстреляни от Газа, като десетки от тях са прехванати от системата за противовъздушната отбрана "Железен купол", съобщиха израелските въоръжени сили. Само във вторник от територията на анклава са били поне 200 и още няколко десетки тази сутрин.

 

Поне 15 души са убити освен Абу ал Ата и съпругата му, ранените в Газа са поне 50 към 10,30 ч. българско време. В редица градове в Израел снощи звучаха сирени за нападение. Стотици хиляди се скриха в убежища, училищата и редица търговски обекти останаха затворени.

 

Представители на Израелската армия заявиха, че отговорът на ракетния обстрел от Газа е прицелване единствено в обекти, свързани с "Ислямски джихад", тъй като смъртта на цивилни жертви би принудила и "Хамас" да отвърне.

 

Последното покачване на напрежението става само седмица преди да изтече срокът, който основният съперник на премиера Бенямин Нетаняху Бени Ганц има, за да състави управляващо мнозинство.

 

Премиерът Нетаняху, потвърдил решението за атаката срещу Абу ал Ата, обяви, че Израел не търси ескалация, но е подготвен за продължителен период на бойни действия. По думите му Абу ал Ата (за когото се смята, че стои зад множество нападения срещу страната) е представлявал бомба с часовников механизъм, чието убийство е предотвратило нова атака срещу израелските граждани.

 

Ганц на свой ред заяви, че сигурността на страната трябва да е над политиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4463 |12.11.2019 Единадесет джихадисти се завръщат от Турция във Франция . 11| 4921 |27.10.2019 Местни избори под сянката на руските ракети С-400 . 10| 4647 |11.10.2019 САЩ изпращат в Саудитска Арабия 3 000 военнослужещи, две ескадрили изтребители и зенитни ракети ”Пейтриът” . 20| 5905 |23.09.2019 The National Interest: Руски ядрени ракети могат да обезлюдят САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads