Реклама / Ads
26| 3684 |09.02.2021 НОВИНИ

След визитата в Москва: Евродепутати искат главата на Жозеп Борел

.
Над 70 евродепутати обвиниха първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в лъжа и поискаха неговата оставка. Скандалът се разгоря след обявената за неуспешна визита на върховния представител на ЕС за външната политика в Москва, където трябваше да бъде обсъден въпросът със задържането на Алексей Навални. Евродепутатите нарекоха посещението “унизително”, а междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен застана зад Борел и даде “пълната си подкрепа” за дипломат №1 на блока.
 

На унищожителна критика е подложен върховния представител на Европейския съюз по въпросите за външната политика. Причината за неодобрението е поведението на Борел по време на срещата с външния министър на Русия Сергей Лавров. Според критиците дипломат №1 на ЕС стоял “тихо и безучастно” докато Лавров наричал ЕС “ненадежден партньор”. 

 

След визитата реагираха и от Русия. От външно министерство категорично посочиха, че ЕС се е провалил в опита си “публично да бичува” Кремъл заради ареста на Навални. 


“Ще ви кажа една малка тайна за нашите западни партньори - когато не успеят да ударят шамар, започват с истериите. Задачата на Борел беше да извърши това публично шамаросване, което според мен бе много внимателно планирано”, посочи Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, цитирана от РИА Новости.


Последва позиция от 73-ма евродепутати, които настояха за оставката на Борел. Според тях той се е провалил в това да отстоява интересите и ценностите на блока, а това е довело до срив в репутацията на ЕС, информират от брюкселското издание “Политико”. 


“Смятаме, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен трябва да предприеме дейстивя, ако Борел не реши да си тръгне от поста сам”, посочват още в писмото си евродепутатите. 


Инициатор на писмото е естонският депутат Рихо Терас от Европейската народна партия. Единственият подписал се под него българин е Александър Йорданов от същата партия. Сред подкрепящите преобладават представители от Полша, балтийските страни, Чехия, Словакия и Румъния.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2975 |09.02.2021 След забавянето: У нас пристига поредната пратка ваксини на Pfizer/BioNTech . 12| 5710 |08.02.2021 Прокуратурата отказа да разследва офшорка, свързана с Пеевски . 2| 3744 |07.02.2021 Трагедията под К2: След Атанас Скатов още трима алпинисти останаха в подножието на върха . 7| 3691 |07.02.2021 Две момичета пострадаха след като вандали замеряха влак с камъни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads