Реклама / Ads
11| 31207 |29.10.2021 НОВИНИ

”Слободен печат”: Борисов с по-голям шантаж от Радев

.
Бойко Борисов
”Бившият министър-председател на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов вчера изпрати още повече изнудване към Македония от това, което направи вчера политическият му съперник, българският президент Румен Радев, и заяви, че София дори няма да разговаря със Скопие, докато македонският Конституцията влезе в българите”. Това пише днес македонският ”Слободен печат”.
 

Борисов се срещна с представители на сдружения на българи от Македония, които му се оплакаха, че се чувстват като фантоми, т.е. властите ги третират сякаш не съществуват.

 
България се тресе от скандали


„Казах им, че гарантирам с името си, че няма да водим разговори със Северна Македония, докато българското малцинство не бъде включено като такова в Конституцията. Те знаят, че нашата подкрепа като правителство или опозиция за тях зависи от признаването на българското малцинство. Веднага разбрах с Еди Рама за това, очаквам същото и от Зоран Заев. „За България е изключително важно Северна Македония и Албания да са в Европейския съюз“, написа Борисов във Фейсбук след срещата, на която присъства и бившият външен министър Екатерина Захариева.


По повод спора с Македония Борисов каза и на представителите на македонските българи, че България е изпаднала в международна изолация през последните месеци, а демокрациите са се подиграли на слабата им дипломация. „Вместо да обсъждаме важни теми като отношенията със Северна Македония и Ковид кризата, България се тресе от скандали“, пише Борисов.


Македонските българи, от друга страна, заявяват, че са коренното население в Македония и че не са дошли в страната през 1992 г. като бошняци или през 1918 г. като сърби.

 

Нова реторика

 

Новата реторика на Борисов е последвана от критиките, отправени към него вчера от вицепрезидента Илияна Йотова след срещата на сдруженията с Радев. Тя каза, че последното политическо правителство в България се е занимавало с исторически въпроси и е смятало, че проблемът ще бъде преодолян чрез съвместно поднасяне на венци пред паметници, и не е повдигала въпроса за правата на българите в Република Северна Македония на европейската маса, но президентът го направи наскоро Радев, след което въпросът придоби друг характер.

 

Междувременно президентът Радев постави ултиматум и каза, че няма да отменят ветото си върху преговорите за членство в ЕС, освен ако българите не бъдат включени в конституцията като малцинство, за да се гарантират правата им.

 

Наскоро премиерът Зоран Заев каза, че няма проблем българите да бъдат включени в преамбюла на македонската конституция, но това ще стане, когато Конституцията бъде отворена преди присъединяването на страната ни към Съюза. Тогава, освен българите, към преамбюла ще се присъединят хървати, черногорци, египтяни и други по-малки общности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 12360 |28.10.2021 „Неграмотният“ Асен Василев предизвиква Бойко Борисов на дебат . 11| 3036 |28.10.2021 Кацаров сезира СГП за „лъжливо“ изказване на Борисов за ваксините . 35| 89717 |27.10.2021 Смях в залата! Борисов към Асен Василев: Рядко неграмотен си . 16| 3606 |27.10.2021 Борисов върти интрига: Не обвинявам Кирил Петков, Радев е виновен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads