Реклама / Ads
1| 5365 |17.02.2015 НОВИНИ

Службите ни безпомощни срещу хакерите от Carbanak

.
Интерпол е поискал от България информация за успеваемостта на родните служби в борбата с киберпрестъпленията. След разразяването на скандала около "Червеи" възникват съмнения, че специализираините звена за компютърни измами са си затваряли очите за източването на тайни от масивите на МВР. Въпросът е дали са ефективни в неутрализирането и разкриването на атаки срещу банки и държавни институции.
 
Над 1 млрд долара е ограбила от различни банки в света международна хакерска група за по-малко от две години. Ударени били близо 100 банки в 30 страни, между които и България. Това съобщават от Интерпол и Европол.

Бандата на хакерите е наречена Carbanak и използва непознати досега способи за проникване в банковите тайни. В нея членуват "кибернападатели" от различни страни, основно от Китай, Русия, Украйна и Балканите. Ударени са банки в България, САЩ, Русия, Германия, Хонконг, Полша, Мароко, Испания, Швейцария, Ирландия, Австралия, Великобритония, Норвегия, Индия, Франция, Канада, Непал и Румъния.

Нов момент в действията на хакерите е, че не източват пари от частни сметки, а от самите банки. Най-големите суми са откраднати чрез проникване в банковата мрежа. Повечето от тези удари е бил за около 10 млн долара всеки. За удара срещу определена банка са отивали средно от 2 до 4 месеца. През това време групата Carbanak е изучавала всички детайли в компютърната система на определена банка. След това имитирали обичайните действия на служителите и превеждали сумите на частни сметки. Поразителното е, че този криминален процес продължавал толкова дълго, а досега няма практически разкрити и наказани негови автори. Това важи и за България, където сектора за борба с компютърните престъпления в ДАНС не е постигнал нужната ефективност в своите действия.

Хакерите са отлични специалисти. Те откриват и използват и най-малките грешки в банковите защити, твърди Санджай Вирмани, директор на Центъра за разследване на киберпрестъпления в Интерпол. Според него всяка страна трябва да има своя отделна програма за противодействие. За българските служби най-големият проблем е изтичането на информация и "къртиците", дори на високи нива, работещи за мафиотски структури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4783 |13.02.2015 Атанасов: Борисов рискува да разклати коалицията заради службите . 19| 12669 |09.02.2015 О. Октай пред Фрог: Службите унищожават ДПС заради НАТО . 8| 5367 |01.02.2015 Зам.-шеф на службите в Москва на прокурор заради скрит имот . 46| 9181 |17.01.2015 Експерти: Пеевски държи службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads