Реклама / Ads
11| 3164 |12.05.2021 НОВИНИ

Служебният кабинет: Кой къде и кой за какво ще се бори /обобщение/

.
Източник: БГНЕС
Без съпротива бе предадена властта на служебното правителство, чийто състав държавният глава Румен Радев обяви вчера. Днес официално започна обратното броене в политическия живот у нас, а според назначенията в кабинета - заявките не са никак малки.
 

Политолози вече коментираха - служебното правителство е от тъмно синьо до ярко червено. Има представители на т.нар. “протестни партии”, не се изключва и да бъде завършена започнатата ревизия на управлението, въпреки че от новото ръководство на МВР и съмият президент са лаконични по темата. Освен това според анализатори назначенията са дали ясен знак, че Румен Радев не крие отговорността си. 

 

Папки предадоха отиващите си министри на своите наследници и пожелаха успех, къде искрено, къде протоколно. Дори вече бившият премиер Бойко Борисов пожела успех. 

Ето какви са първоначалните заявки по министерства: 

 

Стефан Янев е служебният премиер. Днес пред журналисти той се обяви за почтеност, върховенство на закона и работа в интерес на обществото. Основният приоритет остава организирането на предстоящите извънредни избори. Ген Янев призова за институционална синхронност и безкомпромисност по отношение изборните нарушения. Но загатна - народът да не очаква нещо грандиозно. Янев не се ангажира с решаване на всички натрупани през годината проблеми. 

 

По отношение на пандемията се обяви за възстановяване на диалога с българския бизнес.

 

Министерство на вътрешните работи

 

Бойко Рашков е новият вътрешен министър. И за него приоритет остават честните избори. Заявка има за смяна на ръководството на МВР. Лаконичен бе по въпроса ще се прави ли ревизия на досегашното управление. Рашков заяви, че такава вече е започнала в Комисията за проверка в 45-тия парламент, а към тях такива изисквания към момента няма.

 

Министерство на образованието

 

Резки промени в образователната система няма да има. Мотивът - краткият живот на служебния кабинет. Националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити ще се проведат по план. Това стана ясно от думите на проф. Николай Денков, който пое щафетата от Красимир Вълчев. Другите приоритети ще станат ясни следващата седмица. 

 

Министерство на външните работи 

 

Позицията по отношение на Република Северна Македония остава без промяна. Новият служебен министър Светлан Стоев пое министерството на Екатерина Захариева, а двамата направиха общо изявление по отношение ескалацията на напрежението между Израел и палестинците. Основен приоритет ще е организацията на гласуването в чужбина.

 

Министерство на труда и социалната политика

 

Гълъб Донев оглавява социалното министерство, от което си тръгва Деница Сачева. Основен приоритет ще е възстановяването на заетостта след пандемията от COVID-19, намаляване на безработицата. Акцент ще бъдат уязвимите групи. Ще продължи да се прилага онова, което работи до момента. Предстои да стане ясно какво ще се случи с 50-те лева за пенсионерите, но решение ще се вземе след като Донев се запознае с финансовото състоняние на министерството. 

 

Министерство на финансите

 

Асен Василев поема поста на Кирил Ананиев. Двамата се оказаха в противоречие по отношение актуализацията на бюджета по време на предаването на властта. Новият финансов министър иска да продължи с мерките по схемата 60/40 и с надбавките на пенсионерите и за това ще се търсят пари в бюджета.

 

Министерство на икономиката

 

Кирил Петков е служебният министър, който ще заеме мястото на Лъчезар Борисов. Не се очаква нищо грандиозно като промени. Приоритетите все още не са очертани, но в основата вероятно ще са мерките за подпомагане на бизнеса в условията на COVID-19 и стабилността на българската икономика.

 

Министерство на правосъдието

 

Янаки Стоилов пое поста на Десислава Ахладова и обяви - правосъдното министерство ще работи в посока подобряване на администрирането на ръководените от министерството дейности, в интерес на гражданите, открояването на проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

 

Министерство на здравеопазването

 

Важна рокада във важен момент. Здравната криза все още не е прилючила, а на мястото на критикувания от вси страни вече бивш министър проф. Костадин Ангелов сяда д-р Стойчо Кацаров. Към този момент не е ясно какви стъпки ще предприеме здравното министерство. Очаква се малко по-късно днес това все пак да стане ясно. 

 

Министерство на туризма

 

Виолета Балтова поема поста на Марияна Николова в Министерството на туризма. Преди старта на летния сезон и на фона на предизвикателства пред сектора заради пандемията, Балтова заяви - ще се работи усилено, за да се изведе България от червената зона на опасните за пътуване страни. Балтова посочи още, че ще се направи маркетингова подготовка, за да може страната ни да привлече чуждестранни туристи.

Предстоят и срещи с бранша. 

 

Министерство на отбраната

 

Красимир Каракачанов предаде поста си като военен министър в ръцете на Георги Панайотов. Негов приоритет ще е развитието на способностите на българските въоръжени сили. Обяви се и за модернизация на армията. 

 

Министерство на регионалното развитие и благоустройството

 

Поста на Петя Аврамова в МРРБ пое новоназначеният министър Виолета Комитова. Не е ясно все още какви точно ще са първите задачи, с които наследницата на Аврамова ще се заеме. 

 

Министерство на транспорта

 

Обектите, които се изграждат с европейско финансиране попадат във фокуса на работата на новия министър Георги Тодоров, който зае поста на Росен Желязков в транспортното министерство. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети. 

 

Министерство на младежта и спорта 

 

Андрей Кузманов наследява Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта. При церемонията по встъпването в длъжност той бе лаконичен - ще работи за подобряване работата на институцията, но как - не е ясно.

 

Министерство на културата

 

Тук е едно от знаковите назначения на президента Румен Радев. Проф. Велислав Минеков наследява Министерството на културата от Боил Банов. Пред журналисти Минеков заяви, че ще се опита за свърши за 2 месеца цялата работа, която не е била свършена за изминалите 10 години. Заяви още, че се работи върху Плана за възстановяване и се изготвя програма за 50 милиона евро. 

 

Министерство на земеделието и храните 

 

Христо Бозуков поема поста на Десислава Танева в земеделското министерство. 

 

Министерство на енергетиката

 

На мястото на Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката сяда Андрей Живков.

 

Министерство на околната среда и водите

 

Асен Личев е новоназначеният екоминистър, който сяда в стола на Емил Димитров - Ревизоро. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3015 |12.05.2021 Няма време за резки промени в образованието, смята служебният министър . 37| 4123 |12.05.2021 Радев: Служебният кабинет трябва да покаже, че България може да се управлява почтено и отговорно . 14| 5009 |11.05.2021 Росен Карадимов: Служебният кабинет – много срамежлив опит за първоначална коалиционност . 5| 3352 |11.05.2021 Вигенин: Служебният кабинет прилича на кабинет на промяната, какъвто можеше да бъде създаден в 45-ото НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads