Реклама / Ads
0| 5973 |03.01.2014 НОВИНИ

Сметките на фондация „Утре за всеки” са запорирани

.
Център “Алекса” на фондацията
Частен съдебен изпълнител е запорирал банковите сметки на скандалната фондация „Утре за всеки”, която бе осъдена да върне на Ангел Бончев направеното дарение под натиск от 157 хил. евро за свободата на отвлечената му съпруга Камелия през 2008 г.
 

„С длъжниците разговаряме само чрез съдебния изпълнител”, заяви за „24 часа” адвокатът на Бончев Христо Моллов.


Той допълни, че финансовите постъпления на „Утре за всеки” се следят по искане на Бончев малко след като през април м.г. Софийският апелативен съд потвърди постановената от Софийския градския съд нищожност на договора за направеното дарение.

 

Още тогава проверката на съдебния изпълнител установила, че касата и сметките на дружеството с нестопанска цел са празни и на негово име няма никаква движима и недвижима собственост.

 

Така, след като на 27 декември Върховният касационен съд окончателно отхвърли жалбата на фандацията срещу нищожността на дарението, Бончев трябва да разчита единствено на добрата воля на Управителния съвет на фондацията с председател Нина Хаджийска.


Тя е съпруга на Марин Хаджийски - мъжа, който бе заснет от телевизионен екип на 29 май 2008 г. да взема сумата от 157 хил. евро. По заповед на бандата, отвлякла Камелия Бончева, съпругът тогава заяви, че дарява парите за лечение на болни от рак на гърдата.


Същата нощ Бончева бе освободена от 45-денонощен плен. Тя бе похитена в момента, в който носеше 390 хил. лева за освобождаване на отвлечения съпруг на 22 май същата година.

 

Първоначално бандитите поискаха 2 млн. лв. Те отрязаха два от пръстите на Бончев и ги подхвърлиха на съпругата му, за да докажат, че не се шегуват. Оказа се, че фондация „Утре за всеки” е регистрирана няколко месеца преди тези събития - през февруари 2008 г. А година по-късно влага 157-те хил. евро на Бончев в построяването на рехабилитационен център „Алекса” в двора на болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София.

 

„Преди това са държали парите на влог 1 г. и са ползвали лихвите по него”, заяви адвокат Моллов. 

 

В краткото си функциониране до пролетта на миналата година рехабилитационният център извършва платени прегледи на онкоболни пациентки. Там действа и спацентър.Сградата е собственост на държавната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ”.

Според отчета на „Утре за всеки” пред Министерството на правосъдието,
фондацията е разполагала само с 3000 лв. през 2012 г.


Тя е спечелила един европейски проект – „Физикална терапия за лица с флеболимфедеми след оперативно лечение на рак на млечната железа”, и е на стойност 4774 евро. Похарчила е обаче 52 хил. лв., натрупани от приходи през предишни години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5143 |02.01.2014 Ангел Бончев не може да си вземе 157-те хил. евро от фондацията . 17| 5427 |12.11.2013 Търсят сметките на Бисеров в Европа . 30| 5478 |08.11.2013 Местан: Да се разбере сметките на Бисеров от преди ДПС ли са или след . 3| 5668 |31.10.2013 Запорират сметките на „Пирогов”?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads