Реклама / Ads
2| 5225 |06.02.2022 НОВИНИ

Собственикът на хъб “Балкан” потвърди, че няма нищо нередно при сделката на “Булгаргаз”

.
37 400 мегаватчаса от “Булгаргаз” са били продадени на енергийната борса в петък. Общото количество на изтъргувания газ през газов хъб “Балкан” е 60 хил.
 

Това обяви пред Българската национална телевизия изпълнителният директор на "Булгартансгаз", който е собственик на хъб "Балкан" - Владимир Малинов във връзка със скандала със сделките за търговия на газ с Румъния. 

 

Скандалът избухна заради твърдения на бивши министри, а по-късно и подхванати от ГЕРБ и Борисов. Според изнесените от тях твърдения новото ръководство е продало “за 3 секунди” 60 хил. мегаватчаса природен газ на фирми в Румъния чрез посредник. Настоящият енергиен министър Александър Николов посочи, че става дума за координирана атака и война с българската енергийна политика като посочи още, че продадените количества са от излишък. Бившият шеф на “Булгаргаз” заподозря зад случващото се опит дружеството да бъде изтласкано постепенно от пазара. 

 

Във въпросния ден "Булгаргаз" е сключил 18 сделки, отсече Малинов.

 

Малинов коментира, че според действащия еврорегламент всеки ползвател на преносната мрежа е длъжен да поддържа балансовото си портфолио близко до нулата - тоест, не трябва да има големи излишъци синьо гориво, нито голям недостиг.

 

Той заяви, че технологично е възможно дадена сделка да се случи и за под 3 секунди, а дали има данни за извършени нередности трябва да установят компетентните органи.

"Става въпрос за софтуерен продукт, който дава възможност на купувачи и продавачи да срещнат офертите си абсолютно анонимно. Всяка страна може да пусне оферта "купува" или "продава" и всяка може да е активна или пасивна." - обясни Малинов.

 

Директорът на "Булгартрансгаз" допълни, че няма как да се продаде количество само азерски или само руски газ, тъй като цялото синьо гориво, съхранено в Чирен, се смесва в т.нар. газов микс.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 16618 |31.01.2022 Конституционалист: КС ще потвърди, че правосъдният министър може да иска оставката на главния прокурор . 4| 3970 |28.11.2021 Собственикът на ”Беса транс” е пътувал с групите за Истанбул . 9| 6549 |07.10.2021 Министър Алексиев: Собственикът на „Вера Су” играе уникален театър . 11| 4053 |14.05.2021 Скандал пред фермата за норки, НПО иска да влезе с проверяващи, собственикът забрани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads