Реклама / Ads
7| 3729 |29.03.2021 НОВИНИ

Петр Келнер, собственик на Telenor и bTV, загина в авиокатастрофа с хеликоптер

.
Петр Келнер Източник: PPF group
Милиадерът Петр Келнер загина в катастрофа с хеликоптер, която отне живота на още четирима души. Инцидентът се е е случил в неделя до глетчера Кник по време на пътуване в американския щат Аляска. Има един оцелял, който е в тежко, но стабилно състояние, съобщава ”New York Times”.
 

Предстои разследване за причините, довели до падането на машината Airbus AS350 B3. Вертолетът е нает от хотела, в който е отседнал Келнер. С него са пътували още един гражданин на Чехия, както и двама екскурзоводи.


"За 17 години, откакто работим, за първи път ни се налага да се изправим пред събитие с такива мащаби", пише в позицията на хотела, в която се изказват съболезнования към близките на загиналите. Представител на луксозната къща за гости в Аляска коментира, че не знае какво може да е причинило инцидента.


56-годишният Петр Келнер, най-богатият чех, e собственик на Telenor в България от 2018 г., a през октромври м.г. придоби и "БТВ Медиа Груп". Той е мажоритарен собственик на регистрираната в Нидерландия PPF Group, която управлява активи в цял свят за почти 49 млрд. евро. В световната класация на списание "Форбс" Келнер е под номер 68, като личното му благосъстояние възлиза на 18.5 млрд. долара. Той е женен с 4 деца.

 

Келнер опита да влезе в българския пазар през 2018 г., когато почти бе договорил покупката на медийната компания "Нова броудкастинг груп", към която се числят Нова телевизия, каналите "Диема" и т.н. Впоследствие обаче българската Комисия за защита на конкуренцията отказа сделка на PPF със скандинавската "Модърн Таймс Груп" за Нова телевизия и компания на стойност 185 милиона евро. Месеци след това "Нова броудкастинг груп" се озова в ръцете на братята Кирил и Георги Домусчиеви, които в края на 2020 г. пък я продадоха на собственика на "Виваком" - "Юнайтед груп".

 

На 6 октомври м.г. Европейската комисия разреши на фонда на Петр Келнер да придобие нейната компания- майка CME. Сделката бе извършена според правилата на ЕС за сливанията и в нея българската КЗК имаше минимално участие. Освен Би Ти Ви, в активите на СМЕ влизат още телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Обявената цена на придобиването на фирмата, чийто акции се търгуват на няколко борси, бе 2,1 милиарда долара.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 9752 |20.02.2021 Арх. Иван Шишков: Павилиона е включен в кадастъра, собственика не е случаен . 70| 16767 |30.01.2021 Ще онемеете, кой се оказа собственик на двореца в Геленджик, приписван на Путин . 3| 5324 |27.01.2021 Собственикът на ”Виваком” и Нова тв се споразумя и за вестниците на Пеевски . 39| 22110 |12.09.2020 Масирано провериха заведение в София. Собственикът е в ареста с обвинение, че финансира протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads