Реклама / Ads
4| 5547 |30.12.2009 НОВИНИ

И София ще има свой Лувър?

.
Вежди Рашидов Източник: Вяра Йовева
В края на 2009 г. министърът на културата Вежди Рашидов обяви началото на грандиозен проект за създаване на Национален музеен комплекс в София.

Той го определи като "българския Лувър". Инициативата бе оповестена след последното заседание на Министерския съвет за тази година. Според идеите на министъра сегашният Музей за чуждестранно изкуство да бъде свързан с неизползваемите сега помещения на бившото столично МЕИ (сега Технически университет), което се пада на гърба на музея откъм бул. "Васил Левски".

Вежди Рашидов обясни пред журналисти как в тази голяма сграда трябва да бъдат събрани най-ценните творби на български и чужди автори, които са притежание на родните музеи. До тях ще бъдат изложени и най-значимите археологически находки на България, в това число златните съкровища.

Създаването на българския Лувър ще струва на държавата 25 милиона лева. "Общо 2.5 милиона лева за стартирането на проекта вече са отпуснати по Оперативна програма "Регионално развитие" на ЕС", заяви Рашидов. Те трябва да се използват за ремонт на сутерена и първия етаж на сградата.
Според министъра проектът трябва да бъде завършен след 2 години. В момента в неизползваемата като цяло сграда на МЕИ-то се помещава попфолк–клуб. В бюджета на министерството са предвидени 12.5 милиона лева за този проект за 2010 година.

Министърът на културата обясни, че създаването на такъв мегакомплекс е абсолютно наложително за столицата на България. Новият музеен център ще включва големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища, реставрационни ателиета. Във вътрешния му двор ще бъде разположен скулптурен център.
Рашидов разкри още, че ръководената от него администрация обсъжда възможностите за преместването на Националния исторически музей в центъра на София. По думите му за тази цел може да бъде използвана сградата на т.нар. военно НДК.

"На този етап това е само идея. В началото на следващата година трябва да има яснота. Туристите обаче не посещават сегашните сгради на околовръстното шосе", посочи Рашидов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5125 |28.12.2009 Проливният дъжд предизвика наводнения в София, Видин и Благоевград . 16| 9416 |20.12.2009 Снегът блокира страната, София – трагична! . 12| 5317 |17.12.2009 Телемост София - Анкара за турските новини . 2| 4504 |16.12.2009 Приеха новия план на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads