Реклама / Ads
11| 6863 |30.10.2012 НОВИНИ

Софиянци ще пресичат по светеща зебра

.
Източник: Фрогнюз
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова мина по първата светеща пешеходна пътека у нас на бул. Васил Левски, до сградата на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Идеята е разработена от млади учени от БАН.
 

„От миналата година започнахме да изпълняваме програма за осветяване на пешеходните пътеки. Вечерно време всеки е шофирал и знае, че доста се губи маркировката, ако не е осветена. Вече имаме над 260 пътеки, на които е поставено осветление. Бях изключително заинтригувана, когато разбрах за тази разработка на млади учени – за пешеходна пътека, която започва да мига, когато минава пешеходец”, каза столичният кмет.

Това е първата от общо пет светлинни пътеки, които ЕКО България, дарява на Столична община, за да подобрява видимостта и да насърчава толерантността на пътя. Стойността на дарението възлиза на 25 000 лв., а средствата са част от фонда „Обади се, като стигнеш!”.

При разпознаване на пешеходец системата подава сигнали към светлинните модули, монтирани на пътното платно, които генерират сигнализация, тип бягаща светлинна вълна. Посоката на светене съответства на посоката на пресичане  на пътното платно. Пътеките са видими в прав участък от разстояние 50 м при дневна светлина и 500 м нощем.

Проектът е разработен от екип от секция Аерокосмическа техника и технологии в Института за космически изследвания и технологии към Българската академия на науките.

„Ще видим какъв е ефектът, ще анализираме и ще вземем решение дали пешеходните пътеки, които ще осветяваме, да ги правим по-този начин. За мен е изключително важно да можем да проверяваме, да правим внедряване на иновации и практиката ще покаже кои от тях си заслужават в по-голям мащаб”, каза Фандъкова.

Тя заяви, че освен осветените пътеки, вече има и 35 повдигнати пътеки в София, а в момента се работи върху още 10.

Над 600 са пътеките „зебра” в София. Задължително е те да бъдат осветени. До този момент общината е инвестирала около 300 000 лв. в осветяването и повдигането на тези пътеки”, каза още Фандъкова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5224 |17.10.2012 Без увеличение на данъците за софиянци . 2| 5325 |17.09.2012 Борис Гуджунов, шефът на метрото, посланици стават почетни софиянци . 6| 6119 |09.07.2012 Категорично: Софиянци без топла вода в летните жеги . 2| 5628 |18.03.2012 Повреда остави хиляди софиянци без топла вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads