Сряда, 12 Декември 2018, 19:52
Frognews
0| 3147 |30.11.2017

”Софийска вода” напомня за задължителното зазимяване на ВиК инсталациите

.
С настъпването на зимния сезон „Софийска вода” АД напомня на клиентите си, че ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите трябва да се обезопасят срещу замръзване.

Припомняме, че поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента. Не бива да се допуска температурата да пада под нула градуса при монтирания общ водомер, намиращ се във водомерните шахти, сградите на етажната собственост или в други помещения, където той е монтиран. При липса на такива условия, трябва да бъде добре топлоизолиран и защитен от влага.

 

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава и затова съветваме:

·        При необитаемите имоти водата да бъде спряна и инсталацията източена;

·        Вратите и прозорците на неотопляемите помещения да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.


Външни чешми и тръби:

·        НЕ ги  оставяйте да текат или капят – това би довело само до аварии и разхищаване на вода; Тази порочна практика неминуемо ще се отрази на сметката Ви!

·        ДА се спре водата от спирателния кран;

·        ДА се източат тръбите;

·        ДА се махнат всички маркучи;

Най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

 

За да предпазите водопроводните инсталации от замръзване: 

·        източете инсталацията/тръбите/;

·        проверете изправността на спирателните кранове;

·        по възможност водомерът да е в помещение, в което температурите не падат под нула градуса или да е добре изолиран;

·        зазимете водомерните шахти, като ги топлоизолирате добре;

·        спрете водата към всички външни чешми.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания. Моля, подкрепете ни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3039 |30.11.2017 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 2919 |29.11.2017 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 2835 |28.11.2017 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 0| 3026 |26.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах