Реклама / Ads
0| 4003 |27.09.2019 НОВИНИ

Социологията показва: Близо 70% смятат, че кметският пост не е за тях

.
Димитър Ганев
Мъжете в по-голяма степен смятат себе си за подходящи за сметка на жените. 12% посочват, че ще се справят по-добре от настоящия кмет, а 9% са на мнение, че ще се справят по-зле. Близо 70% смятат, че тази работа не е за тях.
 

Според повечето избиратели полът и възрастта нямат значение за кмета на тяхното населено място. Това става ясно от социологическо изследване на „Тренд“, което показва какъв кмет искат хората. „Идеята ни беше да видим какви биха били идеалните характеристики на един кмет, особено в началото на предизборната кампания”, обясни пред бТВ социологът Димитър Ганев.

 

На въпрос дали мъж, или жена е по-добре да бъде кмет на тяхното населено място, най-голям дял – 48%, посочват, че полът няма значение. 36% обаче са на мнение, че е по-добре мъж да бъде начело, докато едва 10% биха искали жена.

 

Възрастта също се оказва, че няма значение за анкетираните – 41% от тях са на това мнение. 40% пък посочват, че предпочитат кметът в тяхното населено място да е млад. Регистрират се ниски стойности при опцията „възрастен“ – 14%.

 

В София в най-голяма степен възрастта няма значение, докато в областните и малките градове смятат, че кметът трябва да бъде млад.

 

Един от ключовите въпроси по отношение на тази тема е свързан с качествата, които кметът трябва да притежава. 24% от българите смятат, че той трябва да е честен.

14% са на мнение, че не трябва да бъде корумпиран, а същият процент от българите посочват, че трябва да познава хората и нуждите им. 10% смятат, че сред качествата, които кметът трябва да притежава, са да бъде деен, енергичен и работлив. За българите е важно и той да е умен, отговорен и с опит.

 

Основното нещо, което би отблъснало в един кмет, според 23% от българите, е да е корумпиран. 9% биха се отблъснали от това да лъже, да е неискрен, да е измамник, а 8% да бъде арогантен, показен и високомерен.

 

Сред останалите отблъскващи качества са да не работи за нуждите на хората, нехаен, ако не работи за града и хората и други.

 

Според 72% от българите е много важно и по-скоро важно кметът да е роден в същото населено място, докато само 21% са на обратното мнение. 7% не могат да преценят.

На въпрос трябва ли кметът да има деца, 69% са отговорили „Да”, 23% - „Не”, а 8% не могат да преценят. Според социолога този резултат е нормален, защото това придава стабилност на човека.71% от анкетираните българи смятат, че е важно кметът да владее чужд език, а за 23% това не е важно качество. За 79% от анкетираните е важно бъдещият кмет да е известен, докато 15% са на противоположното мнение.

 

Управленският опит се явява важен фактор за 88% от българите, като едва 7% посочват, че не е важно. На въпрос важно ли е кметът да е от партията, която подкрепят, 42% от българите са отговорили положително, докато 39% - отрицателно.

 

В проучването има и въпрос дали анкетираният смятат лично себе си за подходящи за позицията кмет. Едва 8% са на мнение, че са подходящи, докато цели 78% са на противоположното мнение. 14% не могат да преценят.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4363 |16.09.2019 Проф. Панчев: Близо 800 пациенти чакат за бъбречна трансплантация . 0| 4211 |12.09.2019 ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ провери всички съоръжения в близост до училища и детски градини . 2| 4055 |09.09.2019 Вълчев: Сериозен е недостигът на учители, близо 4 500 се пенсионират всяка година . 1| 4808 |03.09.2019 Близо 80 души пропътуваха десетки километри в 50-местен автобус заради отменен влак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads