Реклама / Ads
0| 2896 |20.06.2022 НОВИНИ

Спират джиповете до Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември

.
Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, заради заблатяването на езерата и ерозията на терена.
 

Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват, съобщава NovaNews.  

 

Началната станция на лифта за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирно, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

 
Владимир Милушев, който е директор на НП "Рила", споделя, че има проблем с езерата. "Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск - ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси", обясни той. 

Според туристи джиповете са излишни и представляват допълнитено замърсяване и шум.

 

През годините бизнесът с джип-транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове – без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.
  
Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

 

С всяка година влиянието, което човешкото присъствие оказва върху природата в Рила се увеличава. Затова вече се чуват и призиви да се търсят начини за намаляване на туристите в планината.  

 

От Парк "Рила" за поредна година предупреждават, че е забранено къпането и като цяло навлизането в седемте рилски езера. Очевидците на подобни нарушения, които най-бързо и сигурно заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3024 |07.06.2022 Подмяна на четири спирателни крана налага спиране на водата в част от община „Слатина“ и община „Искър“ . 0| 3447 |26.05.2022 Стоян Макреев: Седемте тела са били заровени в гробището на Клисура . 0| 3303 |18.05.2022 Валежите спират, облачността се разкъсва . 0| 3433 |10.05.2022 ”Въпросът е кой прави шантажът?”. Превозвачите непреклонни - спират работа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads