Реклама / Ads
7| 4976 |22.02.2008 НОВИНИ

Сръбски байряк се вя върху посолството на САЩ в Белград

.
В американското посолство в сръбската столица откриха овъглено тяло, вероятно на сръбски демонстрант. Европейската и американска дипломация скръцна със зъби на Белград за безредиците.
 

Над 90 души бяха ранени при масовите безредици, избухнали в сръбската столица след проведения голям митинг срещу обявената от Косово независимост. Стотици младежи нападнаха посолства, между които и тези на Турция и САЩ, ресторанти на „Макдоналдс”, преобръщаха кофи за боклук, разграбиха магазини и банки, водиха истинска улична война с части на полицията и сръбската жандармерия. Няколко души дори се качиха на фасадата на американското посолство, където откачиха американското знаме от пилона, разкъсаха го и за кратко поставиха на негово място сръбския флаг. Най-малко трима са и пострадалите журналисти.sarbi.jpg

На извънредна пресконференция говорителят на държавния департамент Шон Маккормак потвърди, че в сградата на американското посолство в сръбската столица е открито овъглено тяло. Според последните съобщения, въпросното тяло най-вероятно е на демонстрант, който е успял да пробие в посолството. Маккормак заяви, че заместник-държавният секретар на САЩ Никълъс Бърнс е провел телефонен разговор със сръбския премиер Воислав Кощуница и с външния министър Вук Йеремич. Бърнс ги предупредил, че САЩ ще ги държат "лично отговорни" за сигурността и благосъстоянието на персонала на американското посолство в Белград. Самият сръбски външен министър Вук Йеремич осъди като вандализъм нападенията над дипломатически мисии.

Съветът за Сигурност на ООН остро осъди нападенията на чуждестранни посолства в сръбската столица. Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис заяви, че е шокиран и натъжен от насилието, последвало вчерашните протести в Белград срещу обявената от Косово независимост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4778 |08.02.2008 Данъкът върху дохода с отстъпка до края на деня . 2| 4665 |05.12.2007 С. Станишев: Ще има контрол върху дейността на новата агенция . 2| 5169 |20.11.2007 Die Presse: В България строят върху ценни природни зони . 6| 8449 |08.11.2007 МВР стовари железен юмрук върху братя Маргини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads