Реклама / Ads
3| 3221 |02.02.2023 НОВИНИ

Среща на върха в Киев между Зеленски и ръководството на ЕС

.
Източник: Facebook, Володимир Зеленски
Висши служители на Европейския съюз пристигнаха в Украйна в четвъртък преди срещата на върха с президента Володимир Зеленски, за да обсъдят въпроси, включително възстановяването на Украйна и нейната кандидатура за членство в блока.
 

В срещата ще участват шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.


Дни след като Русия нахлу в Украйна миналия февруари, президентът Володимир Зеленски подаде молба Украйна да се присъедини към Европейския съюз -  процес, който може да отнеме десетилетия. Това е първата подобна среща на върха, откакто Украйна и съседна Молдова получиха статут на кандидат-членки през юни миналата година. 


Фон дер Лайен и Шарл Мишел пристигнаха в Киев заедно с членове на Европейската комисия, които отговарят за области на политиката като технологии, търговия и селско стопанство. Става дума за сътрудничество в 20 области. Първата тема в разговорите е осигуряването на икономическата сигурност на Украйна, за да може страната да продължи да функционира.

 

Към днешна дата ЕС е подкрепил Украйна с 50 млрд. евро под формата на икономическа и хуманитарна помощ. 

 

ЕС ще увеличи двойно броя на тренировъчната мисия за украинската армия. До края на годината ще бъдат обучени 30 000 украински военни, включително как да работят и с танковете "Леопард".

 

Обсъжда се и как Европа да помогне за осигуряване на енергийната сигурност на Украйна. Ще бъдат предоставени 30 млн. енергоспестяващи крушки. Първите доставки вече са направени. Ще бъдат доставени и 2400 генератора и слънчеви батерии за обществени сгради, болници и училища.

 

Брюксел ще работи заедно с Украйна и за създаването на Международен център за наказателно преследване на престъплението агресия в Украйна, който ще бъде в Хага. Той ще координира събирането на доказателства за военните престъпления на Русия в Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3093 |02.02.2023 Рашидов на финала: В политиката посрещат с цветя, а изпращат с камъни . 1| 3035 |02.02.2023 Киев: Русия подготвя масирана ракетна атака . 1| 3002 |01.02.2023 Световната среща за изкуствен интелект събира пет социални робота на едно място . 29| 14634 |01.02.2023 Украйна със супер оръжия, на които Русия отговаря с „пушечно месо“. Израел може да изпрати на Киев „Железен купол“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads