Реклама / Ads
0| 2984 |16.11.2022 НОВИНИ

Срещата между Реши Сунак и Си Дзинпин беше отменена след полския ракетен удар

.
Риши Сунак
Първите разговори между премиера на Обединеното кралство - Сунак и президента на Китай Дзинпин от почти 5 години насам, бяха отменени заради ракетния удар в Пошла. Това съобщава изданието Рolitico.eu.
 

Британският премиер Риши Сунак пристигна за срещата на Г-20 на о-в Бали в Индонезия на 14-ти ноември 2022г. Планираната двустранна среща между британския министър-председател Риши Сунак и китайския президент Си Цзинпин е в кулоарите на форума на Г-20. Тя беше отменена днес заради "промени в графика", съобщиха от "Даунинг стрийт" 10.

 

Графикът на срещата на върха в Бали беше нарушен от извънредна среща на лидерите. Тя бе свикана, след като паднала на полска територия ракета, близо до границата с Украйна, отне живота на двама души, предаде Ройтерс.

 

Срещата между Сунак и Дзинпин трябваше да бъде първа от близо пет години. Отношения между двете страни са все по-обтегнати, отбеляза Радио "Франс ентернасионал". Канцеларията на британския премиер каза по-рано, че той би искал да установи "откровени и конструктивни отношения" с китайския президент. В изявление, което бе разпространено преди планираната среща, кабинетът на Сунак заяви, че предизвикателствата, които произлизат от Китай, са "систематични" и "дългосрочни".

 

Отношенията между Лондон и Пекин се влошиха през последното десетилетие, след като Великобритания изрази безпокойство, че китайските инвестиции могат да крият заплахи за националната сигурност. Лондон критикува също така търговските практики на Пекин и състоянието на човешките права в Хонконг и Синцзян.

 

По време на кампанията си за премиерския пост Сунак каза, че Китай е „главната заплаха“ за глобалната сигурност и тази на Обединеното кралство. Британският министър-председател също разкритикува предлаганите от Пекин инвестиции в глобална инфраструктура, означавани като "Новите пътища на коприната".

 

Сунак присъства на спешна среща на лидерите на Г-7, свикана от президента на САЩ Джо Байдън в Бали в тази сутрин. Премиерът на Обединеното кралство също проведе разговори със своя министър на отбраната и на външните работи и с украинския външен министър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2905 |16.11.2022 Рибарски, ПП: Радев трябва да реши дали да свика КСНС . 16| 4896 |16.11.2022 Започва ли Русия война срещу НАТО и ЕС? Новините от Полша: Телефоните между Варшава, Вашингтон и Брюксел прегряха . 1| 2741 |15.11.2022 Ще заровят ли томахавките Нинова и Радев? Мястото на срещата е утре, на "Дондуков" 2 . 0| 2659 |15.11.2022 Временна комисия в НС да мъдри как да реши проблемите с дървата за огрев, предлагат от ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads