Реклама / Ads
16| 4913 |16.11.2022 НОВИНИ

Започва ли Русия война срещу НАТО и ЕС? Новините от Полша: Телефоните между Варшава, Вашингтон и Брюксел прегряха

.
Както вече стана известно, две руски ракети (това са последните данни от различни разузнавателни и медийни източници) са ударили стопански постройки в полско село, на 7 километра от границата с Украйна снощи. Двама души са загинали. Постройката, в която са били, заедно с трактор с ремарке, е взривена изцяло.
 

Фрог нюз ви предоставя последната информация, която публикуват полски медии и правителствени източници, както и източници от САЩ и щаба на НАТО в Брюксел.   

 

***

Сайтът polityka.pl пише:

 

„Ръководителят на Бюрото за национална сигурност Яцек Сивиера съобщи, че президентът на Полша Анджей Дуда е разговарял с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Според Siewierz се провеждат интензивни контакти със съюзниците, включително с американците (проведени са разговори съветника по сигурността на президента на САЩ Джейк Съливан).

 

В 22.30 ч. ръководителят на президентската служба за международна политика Якуб Кумоч съобщи, че се провеждат разговори между президентите на Полша и САЩ.Минути по-рано се състояха телефонни консултации между президента Анджей Дуда и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Полското радио в Люблин съобщи, че в село Пшеводов в Хрубешовския окръг на границата с Украйна двама души са загинали при експлозия. Инцидентът е станал в зърносушилната. Губернаторът на Люблин и военни са на мястото.

Пентагон в САЩ заяви, че все още не може да потвърди на 100%, но е категоричен, че приема съобщенията много сериозно. Неговият говорител Патрик Райдър коментира: „Наясно сме с съобщенията в пресата, че две ракети са ударили Полша, близо до украинската граница. Засега можем да кажем, че нямаме доклади, потвърждаващи тази информация, но получаваме информация по наши канали и в момента я анализираме“.

 

***

 

„Gazeta Wyborcza“: „Жертвите на взрива са бригадир, служител на фирмата и един от фермерите, които следобед докарали там царевица. И двамата са загинали на място. Тухлената постройка, в която се намирали двамата мъже, е напълно разрушена. Също и трактора с ремаркето.“

 

***

wiadomosci.gazeta.pl

 

Урсула фон дер Лайен за експлозиите в Полша и масираната ракетна атака срещу украински градове: „Изразявам моите съболезнования и най-силното послание за подкрепа и солидарност с Полша и нашите украински приятели. Следим отблизо ситуацията, поддържаме връзка с полските власти, както и с партньорите и съюзниците."

 

Анджей Дуда разговаря с Володимир Зеленски, информира Якуб Кумоч. По-рано полският президент проведе разговор с Джо Байдън.

 

Американската Асошиейтед прес първа съобщи, че руски ракети са достигнали Полша, убивайки двама души. Премиерът Моравецки спешно свика комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната.

Според Асошиейтед прес във вторник Русия е ударила украински енергийни съоръжения с най-големия залп от ракети досега. Американски служител, интервюиран от агенцията, каза, че ракетите са ударили Полша, убивайки двама души.

Правителственият говорител Пьотр Мюлер информира, че премиерът Матеуш Моравецки спешно е свикал комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната. "Моля, не публикувайте непотвърдена информация, ще говорим за това след срещата", каза Мюлер в кратко изявление пред медиите.

 

Правителството проверява и дали са налице основанията за прилагане на чл. 4 НАТО, който предвижда консултации със съюзниците по заплахи за сигурността.

Обявен е повишена бойна готовност в много от частите на полската армия.

 

***

polskieradio24.pl

 

„Това е, за което предупреждаваме отдавна. Терорът не се ограничава до нашите граници. Руски ракети удариха Полша, това е сериозна ескалация, заяви украинският президент Володимир Зеленски по повод двете руски ракети, поразили сграда в полско село.

 

- Колко пъти Украйна каза, че терористична държава няма да спре у нас? Беше само въпрос на време руският терор да продължи, каза Зеленски във вечерния си запис.

 

- Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова по-голяма е заплахата за тези, които могат да бъдат достигнати от руските ракети. Ракетни удари на територията на НАТО. Това е руска ракетна атака срещу общата сигурност! Това е сериозна ескалация. Трябва да действаме, подчерта украинският президент.

 

- Искам да кажа на нашите братя и сестри поляци: Украйна винаги ще ви подкрепя! Терорът няма да освободи хората! Победата е възможна, когато няма страх. И ние не го усещаме“, добави той.

 

- Русия се противопоставя на света. Тероризира нас и всички, до които може да достигне. Нека направим всичко, за да я спрем! заключи Зеленски. Пентагонът не потвърждава „Информацията, идваща от Полша, е изключително обезпокоителна“, заяви Държавният департамент на САЩ. Заместник-говорителят на министерството Ведант Пател каза във Вашингтон, че САЩ, заедно с други страни, особено Полша, се опитват да установят какво точно се е случило в Пржеводов.

 

***

rp.pl

 

В случай, че която и да е държава членка стане жертва на въоръжена агресия на нейна територия, останалите държави членки са длъжни да окажат помощ и подкрепа с всички налични средства – това е посочено в началната част на чл. 42 от Договора за Европейския съюз.

Дори не е необходимо Полша да декларира, че ще стане жертва на въоръжена агресия. Други страни са длъжни самостоятелно да преценят дали са изпълнени две условия, т.е.

 

1) дали Полша ще стане (важното е, че това е несъвършена държава) жертва на въоръжена агресия:

 

2) на полска територия. В случай на положителен отговор на тези два въпроса, поддръжката и съдействието се предоставят автоматично. Също така не е необходимо Полша да информира столиците на страните от ЕС за нуждите си.

 

Агресията се третира в обсъжданата разпоредба на договора като събитие, което може да се случи в бъдеще – което евентуално може да произтича от факта, че първите руски ракети ще паднат на полска територия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4772 |15.11.2022 Русия нанесе най-мощната досега вълна от ракетни удари! Зеленски с извънредно съобщение . 21| 4582 |15.11.2022 /обновява се/ Русия атакува Киев и Лвов /видео/ . 0| 2777 |15.11.2022 ЕС атакува тактиката на Русия с храните и горивата пред Г-20 . 0| 2843 |15.11.2022 На 29-ти ноември започва делото срещу Семерджиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads