Реклама / Ads
0| 2774 |15.11.2022 НОВИНИ

ЕС атакува тактиката на Русия с храните и горивата пред Г-20

.
Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет използваха срещата на върха на Г-20 в Индонезия, за да атакуват руската тактика да използва горивата и храните като оръжие за оказване на натиск във войната в Украйна във вторник.
 

Русия е по-заинтересована да използва своя газ като оръжие - дори ако това означава да го унищожи, вместо да го продаде, в отговор на западните санкции, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от германската информационна агенция ДПА.


"Виждаме, че Русия изгаря своя газ, вместо да го продава", каза фон дер Лайен по време на първата сесия на годишната среща на върха на групата Г-20 на водещите световни икономики в Индонезия.


През лятото имаше съобщения, че в близост до "Северен поток" Русия изгаря големи количества природен газ, докато доставките за ЕС бяха намалени на 30-40 процента от договорените.


Поведението на Русия "създава недостиг на световните енергийни пазари и кара цените да скочат до небето", добави тя.


Фон дер Лайен каза, че това е причината ЕС подкрепя въвеждането на таван на цената на петрола, за което се споразумяха държавите от Г-7, което според нея ще е от полза и за страните с ниски и средни доходи.


"Но най-добрият ни отговор на ситуацията е да ускорим прехода към чисти форми на енергия", добави фон дер Лайен. Това е "единственият отговор както на енергийната, така и на климатичната криза" и също така предлага огромни възможности за други региони на света. Следователно Европа ще инвестира най-малко 4 милиарда евро във възобновяеми енергийни източници като водород през следващите пет години, каза тя.



Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който също представлява ЕС на срещата, избра за акцент кризата с храните, предизвикана от блокирането на украинските пристанища за износ на зърно и ограниченията, въведени от Русия за износа на изкуствени торове.


"Броят на хората, изправени пред остър глад и недохранване, нараства. Кремъл реши да превърне храната в оръжие, увеличавайки глада, бедността и нестабилността", каза Мишел пред форума, подчертавайки, че европейските санкции срещу Русия заради войната в Украйна, не засягат селското стопанство и хранителните продукти и не са насочени към износа на торове от Русия.


"Русия наложи ограничения върху износа на собствените си храни и дори преди да започнат войната, наложи ограничения върху торовете", припомни Мишел.


Той посочи, че ЕС е трябвало да организира алтернативни сухоземни маршрути през Европа, по които са изнесени 15 млн. т украинско зърно и още 10 млн. по Черноморския коридор, осигурен чрез ООН. Въпреки това украинският износ е намалял значително спрямо предвоенната рекордна 2021 г., когато са експортирани 45 млрд. т зърно.


"Убеден, че можем и трябва да подкрепяме развиващите се страни да произвеждат свои собствени устойчиви торове на местно ниво, както направихме с ваксините срещу COVID-19", каза Мишел, добавяйки, че те трябва да се отърват от прекалената си зависимост от внос.


Г-20 е група от водещи световни икономики, които се срещат на редовни интервали, за да обсъждат ключови глобални въпроси - тази година на фона на безпрецедентно напрежение, дължащо се на руската инвазия в Украйна.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2811 |15.11.2022 Риши Сунак: Русия трябва да се изтегли от Украйна и да прекрати тази варварска война . 0| 2825 |15.11.2022 От декември Русия повишава експортното мито на петрола . 0| 3642 |15.11.2022 Г-20 осъди и потвърди изолацията на Русия в Индонезия . 8| 4911 |15.11.2022 Решение на ООН: Русия трябва да плати репарации на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads