Реклама / Ads
5| 3163 |09.01.2023 НОВИНИ

Станимир Илчев не е оптимист за съставяне на правителство с третия мандат

.
Станимир Илчев
Според Станимир Илчев няма реални шансове за съставяне на правителство с третия мандат. Той посочи, че ако прогнозата му пропадне - ”правителството ще има кратък живот, защото противоречията са много дълбоки.” 
 

Съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев заяви по Нова нюз, че "тягостното на българския сериал е в това, че започнахме да свикваме с връчване и връщане на мандати. С папки, в които има само кандидати за премиер и декларации."

 

 

Според Илчев тази забележка е "симптоми за деградивен процес, който обхваща различни сектори и в последствие цялата политическа система. Тревогата би трябвало да е по-голяма защото сме на кръстопътя на европейските и световните тенденции, от които се изключихме. Говорим за ПВУ като панацея, но не си признаваме, че имахме лекомислен подход към него. Една партия, която се зае с грижливо запазване на собствените си клиентелни мрежи обърна гръб на политическото, далновидното, перспективното", каза още съпредседателят на НДСВ. 

 

По думите му връщането на празните папки формира вакуума в българския обществен живот. Според него "държавата се управлява от държавния глава. Няма никакво значение дали това е добре или зле. Ако той се нагърбва с управление на държавата, партиите са в изключително лоша кондиция. Агонията на българската политическа система е очевидна. Не се налагаше в по-далечното минало президентът да се нагърбва с такива организационни функции. Тогава е имало по-висока коалиционна култура, отговорност и доза смиреност. Демонстративното поведение ражда едни чудовища", посочи Илчев. 

 

Илчев каза, че НДСВ се е борила за приоритетите в програмата си, но по друг начин: "Търсехме съчетанието. Казвахме вашите идеи са много добри, но нека ги разположим по време. По време на управлението на тройната коалиция един министър подаде оставка поради колизии вътре в коалицията. Ние ги преодоляхме. В предишното правителство какво видяхме. Един министър подаде оставка и рухна цялото правителство", добави още той. 

 

Относно предстоящия конгрес на НДСВ, Илчев заяви: "Ние искаме да кажем – в центризма има много положителни елементи. Той излъчва онази помирителна политика, която сближава много далечни фракции на обществото. Второ това, което сме правили 2001-2005 беше договаряне дали да влезем в ЕС. Старото поколение и ветераните на НДСВ има какво да споделят с българите днес. Влизането в парламента няма да затрудни НДСВ. Да спекулирам с колко е излишно. Трябва да избегнем аритметиката и по време на избори и при връчването на мандатите." 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3050 |16.12.2022 Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен оптимисти за влизане на България и Румъния в Шенген . 2| 2909 |14.12.2022 Проф. Николай Габровски: Оставам оптимист, дано разумът надделее . 2| 2812 |14.11.2022 Мартин Димитров оптимистично: Има шансове за създаване на редовно правителство . 3| 2940 |13.11.2022 Росен Желязков е оптимист за съставяне на правителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads