Реклама / Ads
9| 4745 |19.05.2008 НОВИНИ

С. Станишев не бил сигурен дали не му подслушват кабинета

.
Имало решително засилване на социалния вектор в управлението на страната, обяви премиерът, който изиска по-голяма социална отговорност от бизнеса. Станишев провидя и тенденция към успокояване на инфлацията в страната.
 

Макар и бавно нещата в държавата започват да се подреждат - обяви Сергей Станишев, министър-председател на Република България впо БТВ. Оказа се, че миналия петък министър-председателят е получил последните данни от Националния статистически институт, според които заплатите за първото тримесечие на тази година са се увеличили с 24% в сравнение с първите три месеца на 2007 година. През април, по негови данни, инфлацията била 0,7%, следователно имало тенденция към успокояване на инфлацията в страната. Нормално било хората да очакват повече от държавата, заяви премиерът, но подчерта, че след многото жестове към бизнеса, сега от него се очаквала по-голяма социална отговорност. Тя трябвало да се изрази в отговорно договаряне със синдикатите за работните заплати, така че българският работник да получава удовлетворителна заплата, а да има и засилен контрол за спазване на мерките за безопасен труд в предприятията. Вдигането на заплатите от страна на бизнеса трябвало да продължи по разумен начин в името на икономическия баланс и растеж на страната.

Що се отнася до отношенията вътре, в тройната коалиция, там, според Станишев разговорите били сериозни и винаги се търсел баланс, в т.ч. и при предприемането на  десни мерки, като в случая с плоския данък. Имало решително засилване на социалния вектор в управлението на страната.

Министър-председателят обяви, че не изпитва притеснение от факта, че управлява с мандат на ДПС, още повече че Движението било българска партия и от нея никога не му били поставяни условия. Той обаче беше категоричен, че никоя партия или политик има право да злепоставя страната. Бидейки в опозиция БСП никога не си била позволявала такова поведение. Коментарът Станишев направи по повод поведението на ГЕРБ в Европарламента. Основният проблем на кмета на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов била смяната на позициите му и трудната предсказуемост. Това била причината Станишев да не дава ухо на това, което Борисов говори.

Премиерът настоя за бърза реформа в МВР. Той разкри, че хората се страхували да говорят по телефона, защото не се знаело кой кого подслушва. Станишев не спести истината, че даже в неговия кабинет политици задавали въпроса могат ли да говорят свободно и спокойно, а той не бил сигурен как точно да им отговори. 

По повод на слуховете за фалит на банки, Станишев, очевидно визирайки ПИБ, заяви, че държавата ще застане зад всяка структороопределяща банка заради сигурността на средствата на хората в нея. Прокадна се идеята, че тези слухове са нарочно преувеличени, защото обслужват нечии интереси и имат за цел да ударят по банката и дори да разклатят правителството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4576 |09.05.2008 Сергей Станишев: Корупцията е сериозен проблем за България . 11| 4792 |01.05.2008 Станишев обеща по-добър живот на беловласите си симпатизанти . 17| 6684 |25.04.2008 Станишев, Доган и царя се събират в хотел на Богомил Бонев . 31| 5398 |18.04.2008 Станишев готов с оставка, става еврокомисар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads