Реклама / Ads
5| 5790 |15.11.2016 НОВИНИ

Станишев определи като историческа победата на президентската двойка Радев-Йотова

.
Сергей Станишев
Уважаеми ген. Радев, уважаема г-жо Йотова, постигнатият от Вас резултат създаде напълно нова политическа ситуация в България. Вашата историческа победа отразява желанието на мнозинството от българите за един нов модел на управление – чрез силата на правото, а не чрез правото на силата, с институции и правила, работещи в полза на всички.
 
Това пише в поздравително писмо лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

Вие сте натоварени с нелеката отговорност да бъдете контратежест на една тотално монополизирана властова система, и току-що направихте първата крачка към нейното разбиване, пише още той.


Ето и цялото поздравление на Сергей Станишев:

"До

генерал-майор о.р. Румен Радев

г-жа Илияна Йотова


Уважаеми ген. Радев,

Уважаема г-жо Йотова,


Позволете ми от името на Партията на европейските социалисти да Ви поздравя с категоричната победа на проведените избори за президент и вицепрезидент на Република България. Бих искал да Ви уверя, че както по време на кампанията, така и по време на предстоящия Ви мандат, можете да разчитате на пълната подкрепа на политическото семейство на ПЕС.


Поздравявам Ви за проведената достойна кампания, в която Вашият глас беше гласът на разума, гласът на надеждата за промяна. Постигнатият изборен резултат доказа това.

Горд съм, че във Ваше лице БСП намери търсените от обществото кандидати – такива, които могат да обединяват, да мобилизират гражданската енергия, да вдъхват доверие и да бъдат лице на така жадуваната промяна.

Вярвам, че ще оправдаете доверието на структурите на БСП, на хилядите наши активисти, които вложиха сърце и хъс в тази нелека битка, които Ви подкрепиха с активна кампания, мобилизирайки целия си потенциал, както и на стотиците хиляди избиратели от целия политически спектър, които застанаха зад Вас.

Уважаеми ген. Радев, уважаема г-жо Йотова, постигнатият от Вас резултат създаде напълно нова политическа ситуация в България. Вашата историческа победа отразява желанието на мнозинството от българите за един нов модел на управление – чрез силата на правото, а не чрез правото на силата, с институции и правила, работещи в полза на всички. Вие сте натоварени с нелеката отговорност да бъдете контратежест на една тотално монополизирана властова система, и току-що направихте първата крачка към нейното разбиване.

С този вот Вие получихте огромен кредит на доверие, но и огромна отговорност. Вашият мандат започва с големи предизвикателства. У нас – служебен кабинет, предсрочни парламентарни избори, предстоящо председателство на Съвета на ЕС. По света – тепърва предстои намирането на решения на бежанската криза, Европа ще търси нови отношения с Великобритания, ЕС ще трябва да приеме нова финансова рамка, която по-адекватно да отразява политическите приоритети на Съюза, а в САЩ встъпва в длъжност нова администрация, от която светът очаква нормализиране на отношенията с Русия, справяне с тероризма и добри партньорски отношения с ЕС.

Вярвам, че ще подходите към тези непосредствени задачи и изпитания с мъдрост и отговорност. От Вас хората очакват приемственост, предвидимост, защита на националните интереси, демокрацията и на основните европейски ценности.

Днес нашето общество се нуждае от сериозни политически визии и платформи – и отляво, и отдясно. От отговорно, разумно обсъждане и дори сблъсък на виждания за бъдещето – как да се съживи икономиката, как държавата да защити тези, които имат нужда от подкрепа и грижа, как да спасим нацията ни от изчезване, какво да бъде мястото ни в нестабилния съвременен свят и как да защитим нашата сигурност. Липсата на такива политически дебати дава поле за изява на лъжепророци и популисти, които играят със страховете на хората, но не предлагат истински решения, а само разочарования. Вярвам, че във Ваше лице президентската институция ще бъде не само арбитър в такива дебати, но и сама по себе си гарант за справедливост и далновидност по отношение на вътрешната и външната политика на страната.

В тази битка няма да бъдете сами. Пред същите предизвикателства са изправени всички европейски страни. Сблъсъкът на идеи и търсенето на общи решения на европейско ниво продължава. Усилията на Партията на европейските социалисти са насочени към борбата с младежката безработица (Европейският младежки план на ПЕС), насърчаването на икономическия растеж и заетост, по-справедливото данъчно облагане и разпределение на благосъстоянието, борба със социалните неравенства, отстояване на Европейския социален модел и социалната държава, както и равните шансове за всички. В хода на Вашата кампания Вие отстоявахте подобни позиции, което ми дава увереност, че ще имаме възможност да работим заедно по общите проблеми, пред които са изправени България и ЕС.

За да постигне всичко това, Европа – също търсеща себе си и изживяваща болезнена икономическа и политическа криза – има нужда от лидери с кураж и решителност. Това важи с особена сила за България, докато в страната ни няма легитимно ново парламентарно мнозинство и правителство.

Бъдете отговорни, разумни и решителни. Бъдете промяната, за която се борихте във Вашата кампания. Но не за да се докажете на хората, отъждествяващи Вашия избор с национален апокалипсис, а за да оправдаете доверието и надеждите на онези 2 049 260 българи, които повярваха във Вас.

Уважаеми ген. Радев, уважаема г-жо Йотова, от днес Вие олицетворявате единството на нацията – повече от всеки друг демократично избран президент и вицепрезидент досега.

Не се страхувайте! Не се предавайте! Докажете, че можете! На добър час!

С уважение,

Сергей Станишев

Председател на ПЕС"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4206 |14.11.2016 Станишев: Тази победа ни дава надежда и нов шанс за България . 4| 4116 |13.11.2016 Радан Кънев: Грешките на Борисов са като древногръцка трагедия . 9| 10179 |13.11.2016 Борисов след като гласува: Приятна игра на ”агнешките главички” . 0| 3746 |12.11.2016 Кр. Натан: Агенцията за социално подпомагане действа като прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads