Реклама / Ads
43| 5759 |01.05.2010 НОВИНИ

Станишев: Правителството да си ходи; БСП е алтернативата!

.
Топлият пролетен ден изкара навън трудещи се и пенсионери - едните, за да отдъхнат; другите, да се присъединят към протеста на левицата. Макар и без клипа за 1-ви май, който БНТ и БНР отказаха да излъчат.
 

Всеки ден това правителство носи щети на България; то трябва да си ходи, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред събралите се на протестен първомайски митинг пред храм-паметник „Св. Александър Невски”. БСП имала самочувствие да каже, че е направила най-много за това, българският народ да живее добре. Настроението в страната сега било различно – хората чувствали несигурност, а бизнесът и обикновените хора живеели в несигурност за доходите си. Станишев добави, че хората живеели в страх от полицейщината, от това, че всеки бил незащитен от репресивната държавна машина.

Все повече хората започвали да осъзнават какво се случва. С приказки правителството нямало как да обясни защо икономиката се срива и бюджетът се оголва. БСП била алтернатива на това управление. Дянков трябвало да си ходи и това щяло да е първата антикризисна мярка, съобщи лидерът на червените.

Няма как да не протестираме, щом денят започва и завършва с подвизите на Цветан Цветанов, с това да гледаме трагикомичните изпълнения на премиера Бойко Борисов, съобщи на свой ред председателят на градския съвет на БСП-София Румен Овчаров и заключи, че България имала най-некадърното управление през целия преход.

Международният ден на труда е официален празник в България.
Появяването му се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото е на 1 май 1886 година, когато се организира първата в историята обща международна стачка. В американския град Чикаго на стачка излизат 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден. След тридневни протести стачката е разпръсната от полицията, а стачкуващите дават осем жертви.

През 1889 година на учредителен конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването на този ден. За първи път той се отбелязва през 1890 г. Първите масови манифестации у нас са от 1893 г. в София, Пловдив и Видин.
За първи път 1 май е обявен за официален празник в България през 1939 г., а официално се чества от 1945 г.
Днес го тачат като ден на труда и официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия.

Първи май за руснаците е преди всичко празник на пролетта. Съгласно данни на анкетиране на Общоруския център за изучаване на общественото мнение, по този начин 1-ви май се възприема от 38% допитани, както и преди 5 години, съобщава Гласът на Русия. От 35 до 31% намалял дялът на онези, за които това е Международен ден за солидарност на трудещите се. Анкетата сочи, че повечето руснаци отбелязват този празник, като приемат гости или просто в семейството си. Според социолози, през последните десетилетия популярността на празника практически не се е променила: традиционно го честват над 65% допитани. Въпреки това хиляди комунисти традиционно излизат на поход в Москва, често издигайки искане за оставка на правителството. Често те дори пеят песни във възхвала на съветския вожд Йосиф Сталин и скандират лозунги срещу управлението.

Традиционна е манифестацията за 1 май във Виена. Тя се организира от Австрийската социалдемократическа партия и обичайно се провежда пред кметството в столицата. Демонстрантите, които впрочем не са никак малко, минават с червени знамена и цветя и поставят актуални социални искания.

У нас подготовката за първомайските чествания тази година мина през медиен скандал, свързан с факта, че държавните телевизия и радио отказаха да пуснат клип на БСП за организирания от левицата протестен митинг на 1 май под мотото "Солидарни за труд и демокрация". След като изгледали клипа, на "Сан Стефано" 29 установили, че в него има кадри от ареста на бившия министър Николай Цонев и кадри със световни лидери. Затова поискали от БСП документ за уредени авторски права. Кадрите били взети от мрежата и в тях личало, че са от пресцентъра на МВР, обясниха социалисти и попитаха дали телевизиите уреждат всеки път с МВР въпроса за авторските права, когато разпространяват видео на ведомствения пресцентър. Клипът започвал с кадри на американския президент Барак Обама, говорещ пред симпатизанти. Дикторски глас зад кадър: "В кризата САЩ въвеждат социална здравна система". Следват кадри с Никола Саркози и Ангела Меркел, а текстът гласи: "В кризата Франция създава нови работни места, в кризата Германия увеличава своето производство". "Какво правите в кризата вие, господа управляващи на България?", пита накрая гласът зад кадър на фона на Бойко Борисов и ареста на Цонев във Военно-медицинска академия. БНР също отказа да пусне клипа с аргумента, че не отговаря на изискванията за търговска реклама, тъй като в него има текст с политически елемент.

Независимо от това днес симпатизанти на БСП се събират, за да се поздравят с празника на труда. Пред храм-паметник „Св. Александър Невски” левицата провежда протестен митинг. Манифестацията по традиция започна с "Интернационала". Под маршовите звуци социалистите събраха около 3 000 "парии презрени" и "роби на труда".

Frognews.bg припомня, че "Интернационалът" е международният пролетарски химн на комунистическите, социалистически и анархистките партии. Текстът е на френския поет, член на Първият Интернационал и Парижката комуна, Южен Потие (1871, публикуван през 1887). Музиката е написана от Пиер Дегейтер (1888). За първи път е изпълнен на 23 юни 1888 г. Песента е химн на Съветския съюз от 1922 до 1944 г. У нас по традиция БСП започва всеки конгрес и масово мероприятие с "Мила родино", "Одата на радостта" и "Интернационала". Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4991 |27.04.2010 С. Станишев: Страната се управлява от 7 млн клюкари . 31| 4638 |19.04.2010 Масларова разкритикува правителството . 23| 4784 |18.04.2010 Станишев: Безработицата мъчи българските общини . 19| 5437 |30.03.2010 Станишев: Обвиненията на ГЕРБ са кьорфишек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads