Реклама / Ads
17| 4574 |06.01.2009 НОВИНИ

Станишев разговаря с Путин

.
Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не. Казах, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром". Получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница, заяви премиерът.
 

 

"Г-н Путин ме информира подробно за предложенията на Русия към Украйна, а именно - 250 долара за 1000 кубически метра е предложила Русия за Украйна и това е значително по-ниско от други договори на Русия", каза Станишев на извънредна пресконференция. "Украйна иска посредник в преговорите, а Русия не желае такива. Казах на г-н Путин, че очакваме да се направи всичко необходимо, за да се изпълняват и задълженията на "Газпром", защото получих уверения, че всички количества от "Газпром" се доставят до украинската граница. Поисках и разговор с председателя на Еврокомисията", заяви Сергей Станишев.
"Поисках актуализиране на информацията за количествата газ, които "Газпром" доставя до украинската граница. Идваме от среща с президента Георги Първанов, който ни информира, че утре смята да свика заседание на Съвета по национална сигурност. Станишев съобщи още, че с президента не са разговаряли за евентуалното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ-Козлодуй.
"Трябва да сме наясно, че условията за предприемане на такава радикална мярка са достатъчно сериозни. Означава, че България не може да изнася и не може да осигури вътрешното потребление на енергия", допълни той.
"Трябва да се търси компромис. Има готовност от руска страна за независима компания, която да наблюдава количествата газ, подавани от Русия към Украйна. Ясно е, че целият ЕС и особено страните от Източна Европа се превръщат в заложници в този конфликт, което е неприемливо", изтъкна Станишев.
"Никога не е правено предупреждение към България от никого за спиране на доставките на газ, това просто се случи тази нощ. Принудени сме да преминем към ограничителен режим", заключи министър - председателят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4434 |05.01.2009 Станишев поздрави Пътната агенция . 56| 5642 |31.12.2008 ДСБ иска публично обяснение от Сергей Станишев . 18| 5733 |30.12.2008 Станишев връчва 9 „червени" стипенции на студенти . 16| 4892 |26.12.2008 С. Станишев: БГ банките не страдат от USA болест; имаме изключителен резерв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads