Реклама / Ads
2| 3039 |21.05.2021 НОВИНИ

Станислав Младенов: Служебното правителство да се концентрира върху разплащането на помощите за бизнеса

.
Станислав Младенов
Служебното правителство трябва да се концентрира върху разплащането на помощите за бизнеса. Това заяви експертът в Съвета по икономика към Софийската градска организация на БСП Станислав Младенов. Според него микро, малките и средни предприятия имат огромна и спешна нужда от подпомагане, за да се справят с последиците от пандемията.
 

"Действията на служебния министър на икономиката по отношение на Българска банка за развитие (ББР) са правилни и необходими“, коментира Младенов.

 

„Крайно време е тази банка да започне да изпълнява предназначението си, а именно - да подпомага малкия и среден бизнес, а не едрия капитал. С колегите от БСП от години алармираме, че ББР не изпълнява предназначението си. Всички тези нарушения, които изплуват сега, безспорно трябва да бъдат отстранени. Не бива обаче министърът на икономиката и експертите му да оставят на втори план най-важната тема в момента - помощта и грижата за малкия и среден бизнес", заяви той.

 

Според Младенов, отчитането на проектите за средните предприятия продължава да е изключително бавен процес. Същото е положението и с оценяването на малките предприятия с оборот над 50 000 лева, които са в крайно неизгодна ситуация и се очертава да получат помощите, за които са кандидатствали, към октомври-ноември.

"Това е изключително дълъг период. Защото през есента, когато дойде време за отпускане на средствата, може да се окаже, че няма кой да бъде подпомогнат. Просто фирмите ще са фалирали. В крайна сметка, всяка помощ е добра, когато е навреме. Останалото е отбиване на номера", каза още той.

 

Според експерта на БСП - София, точно процесът за подпомагане на бизнеса е голямото предизвикателство, с което трябва да се справи служебният кабинет.

 

"Това е най-важното за икономиката на България в момента. Всички се фокусираха върху ББР и изведнъж Планът за възстановяване и устойчивост беше забравен. А около него има много въпроси. Всички коментираха, даваха мнение, но към този момент все още няма официална позиция по него на служебното правителство. Ще има ли ревизия или ще бъде внесен в Европейската комисия без корекции? Какво е мнението на служебното правителство по отношение на фонда за декарбонизация? То продължава ли да поддържа тезата за наддоговаряне на процедурата за малките предприятия с оборот над 500 000 лева, които са гръбнакът на икономиката ни? Това са много важни въпроси, на които служебното правителство трябва да даде отговори час по-скоро", категоричен е Станислав Младенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6167 |19.05.2021 Служебното правителство смени всички областни управители . 11| 6428 |18.05.2021 Станислав Балабанов, ИТН: Някои медии изпитват страх от ехото и силуета на една агонизираща, бивша власт . 19| 10196 |18.05.2021 Журналистът Станислав Цанов: Заплашиха ли Светослав Илчовски? Спря да говори /видео/ . 21| 5313 |16.05.2021 Ивайло Мирчев: Служебното правителство влиза в корупционен батак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads