Реклама / Ads
0| 5225 |28.12.2023 НОВИНИ

Стъпка към еврозоната: Кабинетът одобри важен законопроект за БНБ

.
Със свое решение правителството днес одобри законопроект на нов Закон за Българската народна банка. Целта е обезпечаването на правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на страната ни. Евросистемата се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, чиято парична единица е еврото.
 

Пълното отразяване на изискванията на правото на ЕС в устройствения закон за Българската народна банка е свързано и с преодоляване на правните несъответствия, отчетени в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия за 2022 г., както и в предходни доклади, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Те са по отношение на правната уредба на парична политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и др. Отстраняването на правните несъответствия е и една от мерките в Плана за действие, включващ мерки за изпълнение на последващите ангажименти на страната ни след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II).

 

"Днес беше приет много важен законопроект за Българската народна банка, който ще бъде внесен в Народното събрание в първите дни на 2024 г., за да се подготвяме за една от другите ни основни цели: подготовката за еврото", каза днес премиерът акад. Николай Денков

 

С новия закон се създава правна рамка, която съответства изцяло на разпоредбите на Договора за функционирането на Европейския съюз и на Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

Урежда се статутът на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

 

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на БНБ. Спрямо действащата рамка се предлага разширяване на оценките за кредитно качество на някои инструменти - вместо инструменти, оценени с двете най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг да се приемат инструменти, оценени с трите най-високи оценки на две международно признати агенции за кредитен рейтинг.

 

Целта е да се разширят инвестиционните възможности с добавянето на инструменти, които осигуряват възможност за по-висока доходност при поемане на малко по-висок кредитен риск.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4543 |28.12.2023 Акад. Денков: И Австрия се е присъединявала в Шенген поетапно, не са поставяни допълнителни условия на България . 10| 5463 |28.12.2023 Китай гледа какво прави Русия в Украйна, за да прецени дали да нападне Тайван . 14| 5139 |28.12.2023 "Русия разбира само езика на силната армия". Главнокомандващият на Нидерландия призова страната да се готви за война с Русия . 10| 5181 |28.12.2023 Австрия се дърпа до последно за Шенген: "Преговорите продължават"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads