Реклама / Ads
11| 3474 |06.01.2022 НОВИНИ

Стефан Янев: Никой от НАТО не ни казва какво да правим

.
Стефан Янев
България е НАТО. Това са решения, в които България участва равноправно. Внушенията, че някой ни казва какво да правим е неправилно. Ние участваме във вземането на решенията. Когато такова решение е взето, тогава по подходящия момент ще бъде съобщено и обяснено защо се взима такова решение (бел.ред. – за разполагане на допълнителни сили на НАТО в България). Погрешна интерпретация и в медиите е да се прокарва постановката, че някой ни казва какво да правим.
 

С тези думи министърът на отбраната Стефан Янев отрече да има напрежение между него и премиера Кирил Петков относно поста в социалната мрежа Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас. Янев бе категоричен, че няма нито напрежение, нито разминаване между позицията му и тази на кабинета.

 

По думите на министъра проблемът идва от интерпретацията и то особено в медиите, но и в обществото има фундаментален проблем в общественото разбиране.

 

Според него изобщо не се налага коментар по въпроса ще бъдат ли разполагани сили на Алианса у нас, тъй като няма нито поставено такова искане, нито има решение на българското правителство.

 

Министър Стефан Яне обаче смята, че страната ни е пасивна във формата си на общуване на ниво НАТО и трябва да бъде активен и равноправен член.

 

Припомняме, че ген. Тод Уолтърс, висш генерал на НАТО, спомена в интервю, че алиансът трябва да установи военно присъствие в България и Румъния след струпването на руски войски близо до границата с Украйна

 

Бившият служебен министър, сега военен министър, Стефан Янев изрази позиция в личния си профил във Фейсбук, че няма нужда от увеличаване на контингента на алианса у нас.

 

Позицията му предизвика широк отзвук, като бе цитирана и от официалния профил на руското посолство в социалната мрежа, а в последствие намери резонанс и парламента, където от „Демократична България“ поискаха Янев да обясни думите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3407 |06.01.2022 Президентът Радев: Никой не е поставял въпроса за военни бази в България . 2| 3316 |04.01.2022 Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде . 5| 4252 |03.01.2022 Адв. Стефан Левашки: Ако и за асоциации почнем да се дебнем накъде сме тръгнали? . 36| 3942 |31.12.2021 Стефан Янев: Силна България трябва да се отстоява

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads