Реклама / Ads
0| 3120 |24.03.2023 НОВИНИ

ЕК стимулира ремонта на стоки

.
ЕК стимулира ремонта на стоки Източник: БГНЕС
Днес Европейската комисия прие ново предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки. С тях ще се постигнат икономии за потребителите и ще се подкрепят целите на Европейския зелен пакт, като наред с другото се намалят отпадъците.
 

От Комисията обясниха, че през последните десетилетия замяната често се е ползвала с приоритет пред ремонта при повреда на продуктите, а потребителите са нямали достатъчно стимули да ремонтират стоките след изтичането на законоустановената гаранция.  

 

Те допълниха, че с предложението ремонтите ще станат по-лесни и по-икономически изгодни за потребителите в сравнение със замяната на стоки.

 

Освен това по-голямото търсене ще активизира ремонтния сектор, като същевременно ще стимулира производителите и продавачите да разработват по-устойчиви бизнес модели. 

 

С предложението ще се гарантира, че повече продукти се ремонтират в рамките на законоустановената гаранция.

 

И ще бъде сигурно, че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини възможности за ремонт на продукти, които са технически ремонтируеми (като прахосмукачките, а съвсем скоро и таблетите и смартфоните), когато законоустановената гаранция е изтекла или когато стоката вече не функционира в резултат на амортизация. 

 

Новите мерки за насърчаване и улесняване на ремонтирането и повторната употреба включват – създаване на онлайн платформа за намиране на подходяща услуга за ремонт, която да свързва потребителите със сервизите и продавачите на обновени стоки в близост до тях.

 

Платформата ще дава възможност за търсене по местоположение и стандарти за качество, с което ще подпомага потребителите да намерят привлекателни оферти и ще повиши видимостта на сервизите. 

 

Предвижда се и създаване на Европейски формуляр за информация относно ремонта, който потребителите ще могат да изискват от всеки сервиз и с който се осигурява прозрачност по отношение на условията за ремонта и неговата цена.

 

Ще бъде разработен европейски стандарт за качество на ремонтните услуги, за да се помогне на потребителите да разпознават сервизите, които се ангажират с предоставянето на по-високо качество.

 

Предстои предложението на Комисията да бъде прието от Европейския парламент и от Съвета. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3096 |12.03.2023 Министър Алексиев: Обмисляме таван на надценката за основни хранителни стоки и продукти . 0| 2987 |07.03.2023 Над 46 хил. са вече жертвите на жестоките трусове в Турция . 0| 3177 |17.02.2023 Спасиха 14-годишно момче от руините 11 дни след жестокия трус в Турция . 0| 2962 |07.02.2023 Започна вторият етап от ремонта на маршрута по линията на трамвай №5 в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads