Реклама / Ads
12| 5478 |05.07.2013 НОВИНИ

Стойнев: Правим възможното да изправим ВМЗ Сопот "на крака"

.
Източник: Булфото
"Служителите във „ВМЗ" ЕАД – Сопот трябва да бъдат спокойни за работата си. Правителството прави всичко възможно, за да изправи завода „на крака", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в отговор на парламентарен въпрос. той допълни, че в момента се водят преговори за нови поръчки.
 

Той настоя за ефективност и прозрачност при управлението на дружестовото и конкретно при сключването на договори. Министърът припомни, че дружеството е в изключително тежко финансово-икономическо състояние, със значителни по размер текуща и натрупана от минали години загуба, с големи публични задължения и такива към контрагенти, работници и служители. „Може би е водена политика към фалиране на този завод, но той трябва да продължи да работи, защото е стратегически за нашата отбранителна индустрия и дава препитание на цял регион", допълни още Драгомир Стойнев.

Той очаква от мениджмънта на „ВМЗ" ЕАД адекватни действия в отговор на усилията на министерството за стабилизиране на дружеството. По думите на министър Стойнев тези действия трябва да бъдат в две посоки – активно търсене на нови поръчки и много висока ефективност и прозрачност при управлението и изпълнението на текущите поръчки.

След посещението на Драгомир Стойнев на 13 юни 2013 г. в завода, бяха набелязани спешни мерки за стабилизирането и развитието на „ВМЗ" ЕАД, които бяха приети на заседание на Министерски съвет. Изпълнението на мерките стартира незабавно, като вече е факт първата стъпка от преструктурирането на дружеството, реализирана чрез увеличение на капитала му. В изпълнение на това акции на стойност 27.5 млн.лв. са придобити от „Държавна консолидационна компания" ЕАД.

По този начин в дружеството е инжектиран свеж финансов ресурс, с който са погасени неотложни задължения, изплащат се работни заплати и се рестартира производството. Вече са изплатени всички забавени възнаграждения към работниците – две заплати и половина и два аванса, добави министър Стойнев. „Успоредно с това, лично съм се ангажирал за търсене на нови поръчки за „ВМЗ" ЕАД посредством търговските ни представители", каза още министърът на икономиката и енергетиката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6044 |04.07.2013 Цветлин Йовчев: Правим нов закон за МВР . 102| 4966 |02.07.2013 Стойнев: При нас няма калинки и политически назначения . 149| 5394 |01.07.2013 Драгомир Стойнев: Протестите пречат на инвестициите . 36| 5480 |29.06.2013 Стойнев: Държавни дружества целенасочено са водени към фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads