Реклама / Ads
10| 3100 |12.01.2022 НОВИНИ

Столтенберг: Между НАТО и Русия много трудно ще се изградят мостове

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
НАТО и Русия споделят мнението, че са необходими още срещи по въпросите на европейската сигурност. Готови сме да насрочим поредица срещи, включително по въпроса с разполагането на ракети в Европа. Засега руска страна не можа да потвърди точен график. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след днешното заседание на Съвета НАТО-Русия.
 

Той смята, че много трудно ще може се изградят мостове между НАТО и Русия след последните години на натрупало се напрежение, но отчете факта, че от три години сядат на една маса, е положителен. Конкретното предложение на НАТО е било тези срещи да продължат и първоначалните разговори да се превърнат в истински преговори.

 

По думите му на днешната среща руските представители са повторили исканията Алианса да спре да се разширява и да изтегли войските си от източните държави от пакта. „НАТО потвърди политиката на отворените врати и няма да се откаже от присъствието на войските си по източния фланг“, посочи генералният секретар.

 

Столтенберг изрази надежда в близко бъдеще преговорите да продължат, дори и да не бъде възобновена дейността на представителствата на Русия към алианса и на НАТО в Москва. По думите му все още опасността от нов въоръжен сблъсък в Европа съществува, затова е важно разговорите да продължат. Според него, ако Русия отново използва сила срещу Украйна, НАТО ще трябва да бъде в готовност да увеличи присъствието си по източния фланг.

 

„Украйна не създава заплаха за Русия; днешната криза бе създадена от Москва, а Киев има право на самозащита Никога не сме приемали държава насила в алианса; готови сме на диалог, но няма да се откажем от основните принципи; единни сме за принципа, че всяка държава има право да избира пътя пред себе си“, добави Йенс Столтенберг.

 

Той определи днешните разговори като открити, но не и леки. По неговите думи засега НАТО и Русия отчитат значителни различия по въпросите на европейската сигурност, чието преодоляване няма да бъде лесно. Столтенберг отбеляза като положително развитие днешното заседание и заяви, че съюзниците няма да пожалят сили за постигане на мирно решение.

 

Срещата се провежда в рамките на седмица на дипломация с високи залози и на усилията на САЩ да предотвратят подготовката на това, което според Вашингтон може да бъде руска инвазия в Украйна. Москва отрича да планира нападение. Въпреки това историята на военните й действия в Украйна и Грузия тревожи НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 40001 |12.01.2022 Бенатова за протеста пред НС: Резултатът може да е кървав . 7| 2990 |12.01.2022 Започна срещата НАТО-Русия за ситуацията с Украйна . 0| 3168 |11.01.2022 Катастрофа между три тира затвори Прохода на Републиката . 55| 5114 |10.01.2022 Столтенберг: НАТО е готова за въоръжен конфликт при неуспех на преговорите с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads