Реклама / Ads
7| 4193 |18.10.2022 НОВИНИ

Столтенберг: НАТО ще даде на Украйна стотици системи за борба с дронове

.
Йенс Столтенберг
Северноатлантическият алианс скоро ще предостави на Украйна стотици единици оборудване за противодействие на безпилотни летателни апарати, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Берлинския форум за външна политика.
 

"През следващите дни НАТО ще достави на Украйна системи за борба с дронове, стотици станции за активно заглушаване, за да им помогне да реагират на тази конкретна заплаха, включително и от ирански дронове", заяви генералният секретар на Алианса.


Според него "е необходимо не само да се предоставят на Киев обещаните системи за противовъздушна отбрана", но и да се увеличат доставките на този вид оборудване.


Столтенберг нарече събитията в Украйна миналата седмица най-сериозната ескалация от 24 февруари насам и подчерта, че алиансът ще продължи да оказва необходимата помощ на Украйна.


От 10 октомври, след като руските военни започнаха да нанасят масирани удари по военни и енергийни обекти в Украйна, официален Киев съобщава за атаки срещу инфраструктура с помощта на „дронове камикадзе“. Руски официални лица потвърдиха използването на БПЛА Орлан-10, Ланцет, Иноходец и Геран-2 в Украйна. Последният, според украинските власти, е версия на иранския боен дрон тип "Шахед". Още през лятото САЩ заявиха, че Вашингтон разполага с информация за плановете на Иран да предостави на Русия до няколкостотин дрона, включително безпилотните самолети Shahed-191 и Shahed-129.


През август „Вашингтон пост“ публикува статия, в която се твърди, че Иран доставя на Русия свои дронове, припомня БГНЕС. Впоследствие подобни твърдения бяха отправени и от служители на американската администрация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков нарече тези съобщения лъжа. Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за закупуването от Русия на ирански дронове - въпрос, който трябва да бъде прехвърлен към Министерството на отбраната. Той също така подчерта, че Русия използва дронове местно производство.


В края на септември иранският външен министър Хосейн Амир Абдоллахиан заяви, че Техеран не подкрепя нито една от страните в конфликта в Украйна и се противопоставя на доставките на чуждестранно оръжие както за Киев, така и за Москва.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2804 |18.10.2022 Петър Витанов: ЕП даде силен сигнал с гласуването за Шенген, не може да бъде забиван клин между страните-членки . 0| 3800 |18.10.2022 Георги Ганев: Положението с газа - и в България, и в Европа е напрегнато, но не според очакването на Кремъл . 6| 3427 |17.10.2022 Радев атакува предложението да дадем оръжие на Украйна . 0| 3160 |17.10.2022 НАТО започва противоядрени военни учения в Белгия, над Северно море и Великобритания

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads