Реклама / Ads
0| 3049 |06.04.2022 НОВИНИ

Столтенберг: Войната в Украйна ще продължи месеци, дори години

.
Йенс Столтенберг Източник: БГНЕС
Войната в Украйна може да продължи дълго – месеци и дори години. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, където започна двудневна среща на външните министри от страните-членки на Алианса.
 

Той подчерта, че няма признак, че руският президент Владимир Путин е изоставил амбицията си да контролира цялата територия на Украйна, както и че конфликтът е достигнал критична фаза, тъй като Москва е дислоцирала силите си от северната част на страната и ги превъоръжава като подготовка за голяма офанзива на Изток:

 

„Не виждаме никаква индикация, че президентът Путин е променил амбицията си да контролира цяла Украйна, а също така да пренапише международния ред. Трябва да сме подготвени. Трябва да подкрепяме Украйна, да поддържаме санкциите срещу Русия и да подсилим нашата отбрана, защото войната може да продължи дълго и трябва да сме подготвени затова“.

 

„Съюзниците от НАТО предоставят противотанкови ракети и средства за противовъздушна отбрана, но и различни видове модерни технологии за отбрана, както и леко и тежко въоръжение за Украйна“, допълни Столтенберг и подчерта, че няма да навлиза в детайли за конкретната военна екипировка, но припомни: „Партньорите от НАТО подпомагат Украйна от много години. Обучили сме десетки хиляди украински войници, които сега са на първа линия срещу руските нашественици. Също така страните членки на НАТО предоставяха екипировка на Украйна в продължение на години. Това, съчетано с храбростта и отдадеността на украинската армия, дава всекидневни резултати на бойното поле“.

 

На срещата на външните министри от страните членки на НАТО в Брюксел се очаква да бъде дискутиран и въпросът за неохотността на някои страни членки да предоставят военна помощ за Украйна. Сред тях е и България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3193 |06.04.2022 Орбан: Призовах Путин да прекрати огъня в Украйна . 0| 3347 |06.04.2022 Не искаме отстраняването на Зеленски и окупацията на Украйна, твърдят от Кремъл . 0| 3038 |06.04.2022 България дава каски и бронежилетки на Украйна . 0| 3227 |06.04.2022 Ройтерс: Чехия доставя на Украйна съветски танкове Т-72

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads