Реклама / Ads
3| 4186 |14.08.2019 НОВИНИ

АМ ”Струма” остава затворена между Дупница и Бобошево

.
АМ ”Струма”
Участъкът от автомагистрала „Струма“ между Дупница и Бобошево е компрометиран сериозно след пожара вчера и остава затворен за неопределено време. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ след приключване на първоначалния оглед на място от експерти на Института по пътища и мостове и фирмата-изпълнител на отсечката.

Агенцията е сезирала прокуратурата за нерегламентираното депо за вторични суровини на голям терен под на магистралата и ще предяви иск за покриване на щетите от фирмата.

 

Тонове отпадъци има под виадукта на магистралата. Освен пластмаса и хартия, има и грамада от неизползвани лекарствени опаковки на завода в Дупница. От Пътната агенция са поставили ултиматум за тяхното премахване в кратки срокове, а заради огромния пожар вчера председателят на УС е разпоредил проверки в цялата страна. Има сериозни поражения по носещите конструкции на съоръжението, е установил първоначалният оглед на експертите днес. Юлия Божилова, директор на ОПУ-Кюстендил: "Има поражение по части от мостовата конструкция, колони, греди и отводнителните съоръжения, които са на магистралата. Няма поражения по пътната настилка. Надявам се в началото на седмицата да имаме експертно становище за състоянието".

 

Вече са предприети и действия по отнемане на лиценза на фирмата за изкупуване и преработка на вторични суровини. Дружеството има наложени сериозни глоби от РИОСВ-Перник за нарушения.

 

"При първоначалния оглед са констатирани сериозни поражения на конструкцията, най-вече на носещите колони, на някои специфични елементи около тях и конзолата. Това ще наложи сериозен ремонт, но към момента няма проблем с асфалтовата настилка, която е в участъка на АМ "Струма" между Дупница и Джерман". Това каза по-рано на брифинг директорът на Областното пътно управление Юлия Божинова.

 

От АПИ признават, че тоновете вторични суровини са били в сервитута на магистралата. Въпреки че са сигнализирали фирмата, от АПИ не са предприели по-сериозни мерки.

 

Абсолютно забранено е и каквито и да било отпадъци да се поставят там. Със заповед на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" е разпоредена проверка по всички основни пътища, по магистралите, както и по мостовите съоръжения за наличието на нерегламентирани сметища.

 

Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница в сряда, съобщиха от Районната прокуратура в Дупница и от общината. Досъдебното производство срещу фирма "Феникс ресурс" е по член 330 от Наказателния кодекс, който предвижда до 8 години затвор за палеж, уточниха от обвинението.

 

АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище.

Задълбоченият оглед ще продължи поне до края на седмицата, заявиха хора от Агенция "Пътна инфраструктура". В началото на идната седмица ще бъде готов и подробният доклад, който ще начертае и спасително-ремонтните дейности на този участък от автомагистралата, където вчера в късния следобед възникна пожарът.

 

Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар вчера, ще бъде отнет. Това заяви по-рано за БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Обгазяването от горящите пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарствота, не е опасно за хората, каза Ангелов и уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман: "Всички резултати са под допустимите норми".

 

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД. “В 10 часа приключиха резултатите от измерването в Блажиево. Няма притеснения, всички резултати са под допустимите норми“.

 

Пожарът предизвика затваряне на движението по АМ "Струма" в двете посоки снощи и доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Заради пожара кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви вчера частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес. Магистралата е все още затворена, като се очакват резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони.

 

Знаела ли е държавата, че собственикът на фирмата за вторични суровини е складирал опасни и леснозапалими отпадъци под моста на автомагистралата и какви са предприетите мерки? Според Георгиев: “Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел, без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“.

 

Предстои да бъде направено обследване на самото мостово съоръжение заради конструктивни изменения вследствие на пожара.

 

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс – Дупница“ ООД. Дружеството работи от години в района.

 

От проверките през последните пет години на РИОСВ - Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

 

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? Коментира собственикът Кольо Илиев: „Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“.

 

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева. Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци. Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година.

 

 

Началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил комисар Светлин Георгиев коментира: “За магистралата няма проблем. Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под магистралата, така че засега няма проблем…“.

 

Има коментари, че пунктът е ползван незаконно – точно под виадукта на магистралата.

 

Ситуацията с пожара към с. Блажиево също е под контрол, коментира още Георгиев: “Другият пожар, който е към Блажиево и Балановски рид, ни остават още към 300 метра фронт да ликвидираме и мисля, че едно 80% от пожара е ликвидиран“.

 

Движението на АМ “Струма“ в посока София е отворено, а магистралният участък от Дупница до Бобошево остава затворен за неопределено време.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4079 |14.08.2019 Остава бедственото положение в Дупница заради пожара под АМ Струма . 2| 4196 |12.08.2019 Блокадата в Крушаре остава! Това написаха в писмо до министрите протестиращите . 3| 3962 |10.08.2019 Остават в ареста петима от задържаните осем при акцията срещу наркотиците . 7| 4364 |08.08.2019 Собственикът на „Тад-Груп“ остава в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads