Реклама / Ads
38| 27836 |19.06.2009 НОВИНИ

Таен кръг кове правителството на ГЕРБ

.
Кристалина Георгиева
Кръгът „Прокопиев – Кръстев – Божилов” реди кабинета на ГЕРБ. Според замисъла им следващото ни правителство трябва да е сформирано от високопоставени в световната икономическа общност експерти и да бъде подкрепено от българската десница.
 
Готвят Кристалина Георгиева за премиер след парламентарните избори на 5 юли. За поста на финансов министър се спряга Симеон Дянков, разкрива Bulgaria-news.bg.

Ковачница за следващи министри работи трескаво в кръга „Инициатива 2021”. В него влизат приятелката на Бойко Борисов и директор на СИБанк Цветелина Бориславова, шефът на групировката „Икономедия” - Иво Прокопиев, шефът на Центъра за либерални стратегии - Иван Кръстев, както и представители на Института за пазарна икономика - сегашният председател на СДС Мартин Димитров, както и икономистите Георги Ангелов и Красен Станчев. Сред тях е и бившият прокурист на СИБанк Светослав Божилов, който заедно с журналиста от БНТ Асен Григоров застнаха начело на информационната Re:ТV.

Точно този кръг е излъчил и сегашните икономически експерти на партията на столичния кмет ГЕРБ Симеон Дянков – главен икономист по финанси и частно дело от Световната банка, Росен Плевнелиев – генерален директор на „Lindner Immobilien” и член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, чиито председател е Прокопиев. Както и зам.-шефът на Световната банка Кристалина Георгиева, която се очаква да оглави кабинета, съставен с мандата на ГЕРБ след парламентарните избори на 5 юли.

Сформирането на експертен екип около партията на Бойко Борисов заработи активно през 2008 година, когато всички социологически прогнози сочеха сигурна победа на ГЕРБ на изборите за 41-во Народно събрание.
Първоначалната му идея е била да се създаде кръг от експерти и анализатори, които да се включат в неговото правителство на различни управленски нива. Тази структура по замисъл е свързана само с управлението на ГЕРБ, но напрегнатата политическа обстановка и раздробяването на политическото пространство заради амбициите на други задкулисни кръгове са причината за пормяна в първоначалните намерения на експертния екип около партията на Бойко Борисов.
Невъзможността той да състави самостоятелно правителство и близостта до стратезите на проекта до средите на СДС от времето на успешния му мандат през 1997-2001 г. са доразвили идеята си за експертен кабинет с участието на СДС и ДСБ.

Според замисъла на кръга около Прокопиев, Кръстев и Божилов следващото правителство на България трябва да се сформира от високопоставени в световната икономическа общност експерти и да бъде подкрепено от българската десница.
Привидно независимата експертна конфигурация на кабинета може да бъде добра основа и за по-малките политически формации с претенции за дясна ориентация да го подкрепят в създаването на стабилно мнозинство, обединено срещу досегашната тройна коалиция и най-вече срещу БСП и ДПС. Още повече, че НДСВ вече заяви готовност да премине на десни позиции, ако успее да влезе в следващия парламент, а десницата деликатно пести обвиненията си към него в предизборната кампания

Царската партия е родоначалник на внос на експерти „отвън”. Идеята за завръщането на родни специалисти, завоювали престижни позиции на Запад, обаче се роди по времето на кабинета на Иван Костов и инициативата „Българският Великден”, довела в България първата вълна от наши преуспяващи в европейските икономически структури младежи. Впоследствие обаче те се преориентираха към заявилият политически претенции в България цар в изгнание и го подкрепиха, за да изтласка от властта СДС.

Осем години по-късно завръщането на нова партида реализирани на високи постове в западни икономически структури българи е и своеобразен реванш на Костов и амбицираните да влязат във властта български предприемачи.
Намеренията на кръгът „Прокопиев – Кръстев – Божилов” за индиректно участие във властовите структури е стара.Изборът на Мартин Димитров за лидер на СДС даде реален тласък на проекта на въпросния кръг.

Кръгът от експерти, който ГЕРБ афишира в разгара на предизборната кампания за 41 Народно събрание категорично потвърждава тезата за дълго подготвения екип, който се кани да поеме управлението на държавата след националните избори. Все повече анализатори твърдят, че ако манипулациите с купуването на гласове по време на предстоящите избори не излязат от контрол, съставянето на кабинет между ГЕРБ и Синята коалиция е неминуемо.

Бъдещото дясноцентристко правителство начело с Кристалина Георгиева и новата вълна вносни нашенци обаче били готови за възловите постове на финансов и икономически министри, а останалите министерски кресла щели да се разпределят на квотен принцип между партиите, влизащи в новата коалиция. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5225 |20.05.2009 Борисов провел 5000 негативни атаки срещу БСП и правителството . 19| 5399 |19.05.2009 Първанов: Евроизборите не са вот срещу правителството . 5| 6290 |30.04.2009 "Сбогом" на правителството казват протестиращи . 17| 5484 |24.04.2009 Цирконият май изнесен със знание на правителството?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads