Реклама / Ads
0| 6542 |28.04.2014 НОВИНИ

Тъпчат марихуаната със смъртоносен химикал

.
Източник: Булфото
Марихуана, друсана със смъртоносен химикал, за да бъде по-силна и по-скъпа, вече се продава по улиците в България. Обикновената трева, която е най-лесна за гледане и най-лесно достъпна, се суши и обработва с веществото UR-144, което от 2012 година е забранено. За честите случаи на злоупотреба с този синтетичен наркотик потвърди токсикологът д-р Петко Загорчев.
 

 

Той обясни пред „Монитор”, че този вид дрога се предпочитал и заради това, че бил неуловим от тестовете за наркотици.

 

Химикалът, познат още като синтетичен канабис, е открит от американска лаборатория, но най-масово се произвежда в Китай, откъдето се доставя до цял свят, включително и у нас.

 

Веднъж обработена с него цигарата се продава за 20 лева, което е двойно на холандския канабис, който се смята за най-качествения. Това кара много родни дилъри да третират марихуаната по този начин. Основната причина е и лесният достъп до химикала UR-144, който се поръчва по интернет. Вероятността да бъде заловен на митницата била малка, тъй като на ден у нас влизат по 200 подобни пратки от Далечния изток. Само малка част от тях обаче минават през щателна проверка, и то само когато митничарите се усъмнят, че колетът може да съдържа забранени съставки.

 

Преди месец на летище София беше заловен 2,4 килограма от химикала, който пристигал у нас от Китай. С това количество според експерти може да се обработят хиляди цигари за пушене.

 

Един от похватите, който дилърите използват, за да продават по-скъпо некачествената трева, е обработката й с ацетон. „Подобрението” също става, след като марихуаната веднъж е изсъхнала почти напълно. Тогава тя се полива със силния препарат и се изчаква отново да изсъхне. С времето миризмата на ацетон изветрява, а в зелената маса остават само токсичните елементи на ацетона. Употребяващи често марихуана разказаха и че са попадали на трева, третирана с амониева селитра. Тя се използва за наторяване на растения. Вместо в процеса на отглеждането обаче „фермерите” на марихуана я разтварят във вода и поливат изсъхналата продукция. Количествата са малки, но според експерти това е изключително опасно за здравето. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5272 |27.01.2014 Каролев пледира за легализация на марихуаната . 21| 5919 |19.11.2013 Каролев: Българската икономика ще спечели от марихуаната . 4| 7360 |23.08.2013 Прилепи носят нов смъртоносен вирус . 0| 8428 |01.01.2013 Само холандци ще пушат марихуаната си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads